Domaći proizvodi za vrt

uređen vrt
Uređen vrt, Foto: Sea Wave/Shutterstock

Nikad nema dovoljno opreza kad god koristite neko kupovno i industrijsko sredstvo za čišćenje, poliranje te izbjeljivanje. Mnogi od tih proizvoda sadrže najčešće jake, otrovne kemijske spojeve koji oštećuju namještaj, podove, odjeću i zelenilo oko kuće. Nisu ništa blaži ni prema vašoj koži. Dobra je vijest da postoje jeftini, iskušani proizvodi koji će vašem vrtu pomoći da procvjeta, a vašoj kući da napokon zablista, ugodno miriše i odiše gostoprimstvom.

Većina sastojaka za domaće proizvode može se pronaći u vašem hladnjaku, najbližoj trgovini ili ljekarni. Za njihovu pripremu neće vam biti potrebno mnogo utrošenog vremena, a rezultati će biti iznenađujući i zadovoljavajući.

Prije početka pripreme važno je da napravite popis potrebnih sastojaka kako ne biste nešto zaboravili. Tada bi recept mogao ispasti pogrešno, a njegovo djelovanje ne bi bilo potpuno. Potrebne su vam kućanske namirnice poput sode bikarbone, octa (jabučnog, bijelog), maslinovog ulja, esencijalnih ulja i odgovarajući pribor za pripremu. Pribor koji vam je potreban također možete pronaći u trgovinama sa hobi-priborom.

Potrebne su vam velike posude za miješanje, pripremu tekućine i različite plastične kante. One će vam kasnije poslužiti za bacanje otpadaka koji vam ne trebaju. Ako u svome vrtu imate problematičnu vrstu tla, prije dodavanja gnojiva obavezno ga testirajte.

O njegovom testiranju možete se raspitati u obližnjem vrtnom centru ili pronaći informacije na internetskim stranicama.

Nikada nemojte miješati sastojke ako to nije navedeno u receptu. Moglo bi doći do štetne kemijske reakcije, naročito ako se radi o jačim kemikalijama. Njihovim miješanjem nastaje plin štetan za ljudsko zdravlje. Ambalažu je potrebno držati daleko od djece, a i izbjegavati direktan kontakt sa kožom te očima. Kod pripreme uvijek koristite zaštitne rukavice.

D.Š. Foto: Sea Wave/Shutterstock