Domaća pasta za zube

pranje zubi
Pranje zubi, Foto: Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock

Lijep i zdrav osmijeh, zasigurno je želja svih od nas. Osmijeh je ipak prvo što primijetimo na drugoj osobi. Stoga, ne bi trebalo biti nimalo čudno ako trošimo mnogo novaca i vremena da bismo to postigli. Pasta za zube nešto je bez čega nikako ne može započeti naš dan, a kako je možete napraviti sami, saznajte u nastavku.

Ovaj jednostavan i krajnje učinkovit recept možete pripremiti u samo nekoliko minuta, a što je najbolje ravno iz vašeg doma. Sve što vam je za to potrebno jesu sastojci i namirnice koje se već vjerojatno nalaze u vašoj kuhinji.

Kad usavršite ovaj recept za domaću pastu za zube, prilagođavajući sastojke svom ukusu, po cijeni jedne kupovne paste imat ćete dovoljno paste za čitavu obitelj, a vjerojatno za vremensko razdoblje od godine dana. Kod pripreme vam je potrebno pola šalice sode bikarbone, dvije manje žlice soli, žlica glicerina, desetak kapi arome, odnosno estrakta paprene metvice, kap plave ili zelene prehrambene boje te topla voda.

U zdjelici pomiješajte sodu bikarbonu i sol. Mješavini dodajte glicerin, arome i kap prehrambene boje. Dodavanje boje nije obavezno, tu je samo zbog ljepšeg izgleda. Postupno dodajte toplu vodu sve dok ne dobijete željenu gustoću paste, zatim je stavite u čistu bočicu iz koje ćete je kasnije vaditi svaki put kada vam zatreba. Neka bočica bude s pripadajućim poklopcem.

Možda će vam zatrebati prilagođavanje količine glicerina kako biste dobili odgovarajuću formu i gustoću paste za zube. U pravilno zatvorenoj posudi ovu pastu možete koristiti i čuvati neograničeno vrijeme.

Autor: D.Š.  Foto: Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock