Dobrobiti mora

more

Morski zrak i voda su dobri kako za dušu tako i za tijelo. More je poznato po svom ljekovitom djelovanju, a liječenje morskom vodom potječe još iz Grčke gdje se more koristilo za liječenje bolesti poput artritisa, psorijaze, ekcema, astme i bolova u leđima.

More sadrži sve elemente koji su važni za život, a morska voda prodire u kožu i tako omogućuje djelovanje elemenata i minerala u tragovima. U moru se nalaze alge koje obiluju mineralnim tvarima, poboljšavaju izgled kože, jačaju imunitet, čiste kožu, obnavljaju stanice, stimuliraju metabolizam, sprečavaju upale i pomažu u uklanjanju celulita.

Morska voda sadrži magnezij u visokom postotku, a magnezij dokazano djeluje u borbi protiv stresa zbog čega se ljetovanje na moru savjetuje kako bi se zaboravili svakodnevni problemi i kako bi se osoba u potpunosti opustila.

Morski zrak sadrži ozon i negativne ione koji potiču duboko disanje te osobu pune životnom energijom. Negativni ioni poboljšavaju koncentraciju, povoljno djeluju na alergije i astmu, osnažuju imunitet, smanjuju nesanicu, glavobolju, depresiju i umor.

Zbog svog sastava morska voda smanjuje upale, potiče oslobađanje viška tekućine iz organizma, olakšava bol te opušta višak tekućine zbog čega se kupanje u moru preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i bolova u mišićima i leđima.

Morska je sol bogata brojnim sastojcima kao što su elementi u tragovima, kalcij, brom, mangan, jod, flour, 80 različitih minerala, sulfat i karbonat, kalij, natrij, magnezij, željezo i silicijeva kiselina. Zbog svog bogatog sastava morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih oboljenja kao što su ekcemi, dermatitis i psorijaza.

Za čišćenje organizma je morska voda odlična jer izlučuje štetne tvari iz organizma, potiče funkciju organa i filtrira štetne tvari iz kože, jetre i bubrega. Nataložene štetne tvari se kreću preko krvotoka i limfe prema površini, a sol im olakšava izlučivanje. Kupanjem u moru se potiče čišćenje i izmjena tvari od štetnih sastojaka cijelog organizma

Gledanje u daljinu mora i plavu boju mora povoljno djeluje na oči te ih boravak na moru itekako odmara i opušta. Boravak uz more potiče intuiciju, kreativnost, emocije i maštu.

Autor: A.Z., Foto: Ocavis Leechroot/Wikimedia