Dobri ugljikohidrati

integralne žitarice
Integralne žitarice, Foto: Lein de Leon/Shutterstock

Ugljkohidrati su oduvijek bili poznati kao odličan izvor energije, ali i kao hrana bogata kalorijama. Pretjerano konzumiranje ugljikohidrata štetno je za one ljude koji već imaju višak kilograma i nedovoljno se kreću. Naime, šećeri i masti u ugljikohidratima teško se probavljaju zbog čega se dulje zadržavaju u organizmu.

Tako se lakše i brže stvaraju masne naslage koje su štetne za srce, krvne žile i urinarni trakt. Vrlo se često zna pojaviti dijabetes zbog nedostatka količine hormona inzulina u krvi. Ove opasne i krajnje uznemirujuće dijagnoze dovoljan su razlog što mnogi ljudi izbjegavaju konzumiranje ugljikohidrata.

No, nisu uvijek i u svakom slučaju ispravne. Razlikujemo ˝dobre˝ i ˝loše˝ ugljikohidrate. Dobri ugljikohidrati nam pomažu pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti jer pružaju dovoljnu količinu energije, a ujedno se lakše probavljaju nego oni loši. To znači da se štetne tvari ne zadržavaju predugo u našem tijelu.

Među ˝dobre˝ ugljikohidrate ubrajamo sve namirnice koje imaju mali glikemijski indeks. On se određuje mjerenjem djelovanja konzumirane hrane na razinu šećera u krvi čovjeka. Nizak iznos glukoze imaju sve vrste voća i povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica.

Dobri su ugljikohidrati bogati vlaknima pa ubrzavaju proces probave i metabolizam. Zbog velike količine antioksidansa brzo zasićuju i duže nas čine sitima. Djelotvorni su u sprječavanju šteta i upala u organizmu.

Namirnice koje sadrže škrob, poput integralne tjestenine ili cjelovitih žitarica, brzo se razgrađuju i hranjive su. Birajte ječam, zob, proso, heljdu, pšenicu i kukuruz jer drastično snižavaju kolesterol. Izbjegavajte prerađene žitarice jer, osim prevelike količine ugljikohidrata, sadrže umjetne šećere. Umjetni šećeri i sladila ne izazivaju samo višak kilograma, a timei pretilost, nego čak pravu ovisnost kao što su medicinska istraživanja to pokazala.

Nastojte konzumirati što manje slatkih, gaziranih napitaka, korjenastog povrća i slastica jer pružaju samo prazne kalorije i sadrže velike količine glukoze. Zbog toga povećavaju razinu šećera u krvi, otežavaju probavu i izazivaju nadutost.

D.Š. Foto: Lein de Leon/Shutterstock