Dobre strane Aloe vere

lijepa koža

Aloe vera je polupustinjska biljka iz porodice ljiljana, koja se zbog svojih ublažavajućih i umirujućih svojstava najviše upotrebljava kao osnova za sastojke proizvoda za ljepotu i zdravlje, te njegu kose i kože. Aloe vera ubrzava i olakšava zacjeljivanje opeklina i rana.

Najučinkovitija je kada njeni sastojci počnu djelovati u tijelu, a od nje se dobiva gel koji savršeno vlaži kožu, jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja. Ubrzanim stvaranjem fibroblasta gel pomlađuje kožu za osam puta, te se na taj način potiče zacjeljivanje rana.

Ova savršena biljka je neizostavna u njezi osjetljive, suhe i oštećene kože, a uklanja i ublažava pigmentacijske mrlje na rukama i staračke pjege. Krema dobivena od biljke aloe vere je savršena za kožu koja je pocrvenjela od sunca jer ubrzava protok krvi do opečenog mjesta, radeći na tome da do opečenog mjesta stigne više tvari koje služe za samoizlječenje, a koje proizvodi tijelo.

Aloe vera sadrži enzime koji smanjuju crvenilo, upalu i bol te je dobra u sprječavanju nastajanja infekcija. Ovu biljku osim putem kozmetičkih preparata možete konzumirati i oralno, a nudi se u obliku napitka. Iznimno je učinkovita u liječenju mnogih bolesti i njihovoj prevenciji jer jača metabolizam.

I sami možete napraviti razne napitke od aloe vere koji će potaknuti vitalnost organizma. Jedan od čudotvornih napitaka možete napraviti tako da pomiješate 150 ml mineralne vode, 4 žlice soka aloe vera i 1 žličicu limuna, te kada je napitak gotov dodate led. S ovom količinom sastojaka dobit ćete dva napitka.

Od aloe vere možete napraviti i osvježavajući losion za lice koji će intezivirati sjaj. Dobit ćete ga tako da u bočicu ulite 25 ml glicerina, 25 ml ružine vodice, 1 žlicu soka od limuna i 25 ml soka od aloje. Sve sastojke dobro protresite, pa laganom masažom dobiveni losion nanesite na ovlaženo lice. Nakon nanošenja losiona, lice isperite toplom vodom, a rok upotrebe losiona je 3 dana.

 Autor: A.Z., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock