Dnevni unos kalorija

sto su kalorije

Kada govorimo o kalorijama uvijek ih spominjemo u negativnom kontekstu. Kada ih unesemo organizam u obliku slastica, uživamo u njima u tom trenutku, a nakon toga osjećamo grižnju savjesti i žalimo se kako nam traperice ne stoje dobro. No, kalorije su nam potrebne i bez njih ne bismo mogli dugo preživjeti jer su one gorivo tijela.

Što su kalorije? One iz hrane koje jedemo su mjera ili broj jedinica koje nam osiguravaju namirnice. Njih tijelo koristit kao gorivo za tjelesnu aktivnost i procese u tijelu kao što su pokretanje organa, rad srca, rast kose, izgradnja mišića, zacjeljivanje rana. Naša tjelesna težina je zapravo rezultat unosa i potrošnje kalorija. Kalorije koje ne potrošimo tijelo šalje u jetru, a tamo se koriste za dopunu razine glikogena.

Glikogen je lako dostupna energija u tijelu. Ima sposobnost skladištenja tako da ne morate stalno jesti kako biste mogli pokretati tijelo. No, oni ne drže dugo tu rezervu, traje nekih tri do četiri sata kada opet moramo unijeti kalorije u tijelo kako bismo ga opskrbili energijom.

Kada pojedemo više kalorija nego što tijelo može pohraniti u jetri i mišićima, one se pretvaraju u masnoću i pohranjuju se u čitavom tijelu. Proteini, ugljikohidrati, alkohol i masnoće sadrže kalorije dok ih vitamini, minerali, fitokemikalije, voda i vlakna ne sadrže.

U tijelo ovisno o dobi, visini i fizičkoj aktivnosti tijekom dana, trebate unositi od 2000 do 2500 kalorija dnevno. Žene ne bi smjele unositi manje od 1200 kalorija dnevno niti kad su na niskokalorijskoj dijeti. Takve dijete smiju imati samo pretili ljudi i to pod strogom kontrolom liječnika. Niskokalorijske dijete nisu zdrave jer tako šokirate organizam i zbog toga možete postati bezvoljni i bez energije za vježbanje, a vježbanje je bitno u procesu skidanja kila.

Da bi ostali zdravi i postigli željene rezultate morate napraviti umjeren balans između kalorija. Što to znači? Izbacite sto kalorija iz vaše dnevne prehrane i sto kalorija dodajte u vašoj tjelovježbi. To će pogodovati vašem zdravlju i energiji za aktivan život.

Autor: S. G., Foto: Alliance/Shutterstock