Djelovanje omega 3 masnih kiselina

zdravi način života

Omega 3 masne kiseline postale su sve popularnije kada se otkrilo njihovo pravo djelovanje na čovjekov organizam. Iako ih čovjek ne može proizvoditi kao neke druge prijeko potrebne vitamine, lako ih možemo naći u okolini oko sebe i pravilno ih iskoristiti.

Znanstvena istraživanja su dokazala da omega 3 masne kiseline imaju brojna pozitivna svojstva za ljudsko zdravlje.

Odlične su za zdravu kožu i kosu tako što svojim djelovanjem kosa postaje sjajnija i manje oštećena, a koža svježeg izgleda, zaglađena i mlađa.

Najveću količinu omega 3 masnih kiselina možemo naći u orahovom ulju. Orahovo ulje je odlično za zdravlje kose pa se tako preporuča svaka 2 dana umasiravati na područje cijele kose kako bi se kosa u potpunosti mogla popraviti.

Uz svako jelo najbolje ide neki prilog, a to su najčešće razne salate koje jelo čine ukusnijim ali i zdravijim.

Više koristimo suncokretovo ulje za takve prigode jer nam je nekako više dostupnije te mu je cijena znatno niža od ostalih ulja.

No stručnjaci savjetuju da što manje koristimo suncokretovo ulje jer sadržava previše omega 6 masnih kiselina koje nisu dobre za naše zdravlje. Tako se omega 6 kiseline vežu za vene i srčane zaliske što stvara u organizmu više kalorija i otežava da krv normalno prolazi kroz žile.

Umjesto suncokretovog ulja koristite maslinovo ulje koje se smatra mediteranskim blagom. Maslinovo ulje je bogato omega 3 masnim kiselinama koje djeluju kao antioksidans te nas čine otpornijima.

Također, u maslinovom ulju se mogu naći razni vitamini i minerali koji u ljudskom tijelu najčešće nedostaju. Osim maslinovog ulja, u plodovima mora se također mogu naći vrijedne omega 3 masne kiseline.

Pravi primjer tome je svježa riba koju bi trebalo konzumirati što češće. Naime, za pravilan rad organizma i kako bi se spriječile bolesti preporuča se barem jednom na tjedan jesti ribu. Ribu možete jesti pečenu na laganoj vatri te kuhanu, ovisno kako vama najviše odgovara.

Autor: A.B., Foto: Angela Waye /Shutterstock