Dječje igračke

beba sa zvečkom
Beba sa zvečkom, Foto: Ipatov/Shutterstock

Vaša beba treba imati sve potrebno kako bi mogla imati kvalitetan razvoj. Svojoj bebi trebate priuštiti sve ono što smatrate da bi joj moglo koristiti. Naravno pored osnovne opreme kao što su kolica, pelene, ostala robica i krevetić, bitno je da dijete u određenom trenutku svog života ima primjerene igračke koje će mu pomoći da razvije svoje motoričke sposobnosti.

Sigurno ste se više puta moglu susresti s pojmom didaktičke igračke. To su sve one igračke pomoću kojih dijete razvija logičko razmišljanje, a osim toga povećava mu se koncentracija, uči osonovne boje i usvaja govorne sposobnosti.

Sve spomenute igračke kategoriziraju se prema djetetovoj dobi. Normalno kako nećete kupiti igračku predviđenu za dijete od 2 godine. U svakom dućanu postoji bogata ponuda didaktičkih igračaka, podijeljene prema djetetovim godinama.

Dakle igračke birate u skladu s djetetovom dobi iz razloga što dijete u svakom stadiju razvoja ima potrebe koje trebaju biti uslišene, a normalno je kako igračka mora ispuniti ono što dijete trenutno traži.

Od 0 – 12 mjeseci bilo bi najbolje odabrati igračke koje će vaše dijete stimulirati na šuškanje i okretanje. Tu se prije svega preporučaju podnice s namontiranim igračkama, igračke od prirodnog materijala, one koje se mogu prati.

Pazite neka to budu igračke malo jačih boja, kao što su razne loptice. Ne bi bilo loše kada bi imali barem 2 žvakalice koje će pomoći vašem djetetu u fazi kada krenu rasti zubići.

Od 1 – 2 godine preporučaju se uglavnom igračke kao što su razni kamiončići na sklapanje, razne igračke za kupanje od kojih je zasigurno najpoznatija gumena patkica. Pokušajte nabaviti instrument kao što je mali bubanj.

Od 2 – 3 godine dijete je sve svjesnije stvari oko sebe i njegova igra polako počinje imati svrhu. Tijekom ove faze bilo bi najbolje nabaviti razne rekvizite pomoću kojih će moći mijenjati razne uloge, budući da djeca tada najviše glume likove s kojima su se susretali.

Lego je svakako najbolji izbor ako želite da malo više vježba svoje logičke funkcije. Dakle ako dijete pokaže volju za legićima, nemojte to ignorirati nego mu pomozite pa zajedno složite neko malo remek djelo.

Što su djeca starija to slobodno možete malo više šarati. Naime nije loše ako mu nabavite kist i boje, ako pokaže interes u tom smjeru. Koju god igračju izabrali potrebno je znati kako ponekad nije dovoljno pustiti dijete samo da se igra.

Ponekad je bitno sjesti zajedno s njim i provesti vrijeme u igri te pokazati kako se treba ponašati u određenim situacijama. Provodite što više vremena sa najmlađim članom obitelji. Budite dio njegovog imaginarnog svijeta makar na samo pola sata.

Autor: S.Š.  Foto: Ipatov/Shutterstock