Dječje cipelice

dječje tenisice
Dječje tenisice, Foto: Zoran Vukmanov Simokov/Shutterstock

Skoro svaki roditelj kada dijete dođe na svijet razmišlja o kupnji cipelica, odnosno o trenutku kada ih je najbolje kupiti. Prema mišljenju velikog broja stručnjaka stoji kako sa odabirom treba malo pričekati. Naime na temelju višegodišnjeg istraživanja pokazalo se da je za samo dijete najbolje da dok pokušava napraviti prve korake u kući to radi u čarapama, bez papučica odnosno cipela.

Stopala male bebe najbolje se razvijaju upravo bez cipela, jer će upravo na taj način ojačati svoje noge. Trenutak kada je dijete prohodalo najbolje je vrijeme za odlazak u kupovinu i odabir idealnih cipelica.

Prilikom kupnje potrebno je imati na umu kako mnogi roditelji griješe, jer ne razmišljaju o pravoj veličini koja će odgovarati njihovom djetetu. Pokazalo se kako velik broj djece nosi pretijesnu obuću zbog čega ima problema s hodanjem i naravno razvojem stopala.

Najbolje je odabrati veličinu od 6 – 12 mm. Osim toga svaka cipela treba biti pojačana na području pete kako bi pridržavala njegovu visinu i širinu te da bi se prsti moglo slobodno kretati. Nikako se ne smije štedjeti na odabiru dječjih cipela. Ipak se radi o obući koja će diktirati djetetov kasniji razvoj i način hoda.

Za sve one koji žele ipak kupiti cipele za bebu trebaju znati da kod odabira uvijek treba birati one cipele napravljene od prirodnog materijala. One moraju biti mekane i elastične kako bi stopalima pružile potrebnu ravnotežu.

Za sve one koji naginju nasljeđivanju cipela bilo od starijeg brata, ili možda djeteta od prijatelja, treba znati kako se skoro svaka cipela prilagođava stopalu osobe koja ih nosi.

Za dijete je uvijek dobro da dobije novi par cipela koje su anatomski oblikovane. Unatoč činjenici da bolje cipele koštaju, bilo bi najbolje malo se raspitati po dućanima za modele koji bi bili prihvatljivi kako po cijeni tako i za djetetove potrebe.

Autor: S.Š. Foto: Zoran Vukmanov Simokov/Shutterstock