Dijete jedinac

dijete s fotoaparatom

Dijete jedinac je po nekim karakteristikama itekako specifičan. Kako bismo spriječili da se u takvom djetetu javljaju karakteristike koje se povezuju s jedincima kao što je razmaženost i tvrdoglavost, trebamo paziti kako ga odgajamo.

Jedinac se u obitelji može osjećati osamljenim jer mu nedostaje društvo druge djece. U obiteljima s više djece, od ranih godina ta djeca uče dijeliti, surađivati i živjeti u zajednici. Jedincu to može nedostajati pa ga je potrebno odmah upisati u vrtić i koristiti svaku priliku da ga se socijalizira kroz igru s drugom djecom.

U centru je pažnje pa često za druge ne mari jer nije naučen na to, već je samoživ. Roditelji su često prema jedincu popustljivi te dijete jedinac to zna iskorištavati raznim željama i zahtjevima.

Zbog jednostrane ljubavi ne osjeća dovoljno društvenih obveza i zahtjeva pa može dobiti iskrivljenu sliku svijeta oko sebe. I to je jedan od razloga zašto ga je potrebno okruživati drugom djecom koja će ga kroz igru i druženje najbolje naučiti da pazi i na druge, te da nije on uvijek najbitniji i glavni.

Kroz svađe i prepiranja s vršnjacima, jedinac će lako shvatiti da nije ništa drukčiji od ostale djece, te da treba naučiti biti popustljiv ako ne želi ostati sam. S obzirom da niti jedno dijete ne želi biti samo, bez prijateljstva svojih vršnjaka, to će mu biti dovoljan poticaj da korigira svoju sebičnost.

Što se tiče roditelja, njihova najveća pogreška je upravo popustljivost. Bitno je da nauče dijete što smije, a što ne smije. Isto tako, ne smije se udovoljavati svakoj njegovoj želji, pa sve neopravdane zahtjeve trebaju odlučno odbiti. Na taj način jedinac će postati kolegijalniji i bolji, a cilj svakog roditelja je da odgoji dijete koje je kvalitetna osoba.

Ukoliko ste na granici da pokleknete i ponovno mu popustite, sjetite se da se razmažena djeca teško snalaze u životu jer se ne znaju nositi s preprekama. Nameću ostalima svoju volju pa kada naiđu na prepreku dolaze u sukob s ljudima oko sebe te se povlače iz društva jer ne znaju drukčije. Sigurno to ne želite svome djetetu, zato je bolje da osjeti vaše odlučno “ne” te kasnije bude spremno za sve što mu život “servira”!

Odlučnošću i stavom pomoći ćemo djetetu jedincu da postane dobra osoba za koju se ne vezuju karakteristične i uvriježene karakteristike jedinca! Bit će jaka i socijalna osoba, koja nije osjetila manjkavost odrastanja bez braće i sestara jer je zahvaljujući roditeljima, od ranih dana razvijala normalne i kvalitetne odnose sa svojim vršnjacima.

Autor: Tajana, Foto: holbox/Shutterstock