Dijeta za smirivanje želuca

bolovi u trbuhu

U zadnje vrijeme sve češće ima osoba sa želučanim problemima uzrokovanim lošim životnim navikama kao što su pušenje, alkohol, pretjerana konzumacija začina i masne prehrane, loša fizička aktivnost te mnoge druge tegobe.

Takve tegobe prisutne su kod različitih životnih doba te je potrebno napraviti neke mjere kako bi se one ublažile ili dugotrajnije uklonile.

Zato mnogi koriste sodu bikarbonu kao rješenje problema no to nije dugotrajno, a simptomi se opet vraćaju i zadaju nove bolove i smetnje u normalnom životu.

Za smirivanje želuca odlično će vam pomoći dijeta koja se bazira na zdravim namirnicama koje su biljnog podrijetla i koje su dokazane da djeluju opuštajuće i učinkovito smanjuju bolove i napetost.

Na prvom mjestu su se našle banane koje se preporučaju uzimati svako jutro odmah poslije čaše vode. Osim što daju prirodni izvor energije, banane sadrže brojne vitamine koji su zaslužni za pravilnu probavu i rad crijeva zbog velike količine pektina.

Banane se brzo probavljaju te su pune vlakana koje čiste crijeva od zaostale hrane.

Đumbir je u Kini vrlo poznat te ga tamo ljudi svakodnevno upotrebljavaju jer znaju koliko je blagotvoran i jak u prevenciji protiv tegoba. Naime, ublažava mučnine i povraćanje te ublažava kiselost želuca te tako zbog svojih kemijskih tvari smanjuje napetost i grčeve.

Đumbirov čaj treba piti svakodnevno kako bi organizam prihvatio sve pozitivne spojeve iz čaja te se želudac tako postepeno i smirio.

Kraljice među voćem su zasigurno jabuke. Osim što su ukusnog i svježeg okusa, odlično djeluju na probavu. Isto kao i banane, sadrže mnogo pektina te vlakana koje smanjuju napuhnutost te potiču rad crijeva.

Neke vrste mliječnih kultura nisu baš preporučljive kada osoba pati od želučanih tegoba, no jogurt je vrlo preporučljiv. Naime, sadrži brojne kulture i bakterije koje su dobre za naš imunološki sustav te probavni sustav. Jogurt smanjuje kiselinu te je osobito preporučljiv kod žgaravice i gastritisa.

Autor: A.B., Foto: Christo/Shutterstock