Dijeta kod bolesti

prehrana bolesnika

Ako pogledate, ne postoji jako puno namirnica u kojima uživamo dok su u prirodnom obliku. Stoga, ih prerađujemo kako bi nam bile ukusnije. Kuhajući ih, mijenjamo im sastav i okus, te ih lakše probavljamo. Kod dijetalne prehrane, iako je smanjena paleta živežnih namirnica koje možete uvrstiti u jelovnik bolesnika, bitno je osigurati dovoljno vitamina i minerala, kao i kalorija bez obzira koju dijetu koristite.

Neke dijete ne zahtijevaju mnogo vremena za pripremu, i zapravo se potpuno uklapaju u standarde prehrane cijele obitelji. No, postoje dijete koje predstavljaju izazov gotovo svakoj domaćici. Problemi nastaju i kod same pripreme i kod prihvaćanje te hrane bolesnika koji ju treba jesti.

Na primjer, priprema hrane sa sniženim bjelančevinama ili bez njih. Isto tako, poteškoće mogu biti kod pripreme hrane za bolesnike koji se trebaju hraniti sondom. U svakom slučaju, hrana se priprema odvojeno za bolesnika koji se hrani sondom.

Kod zdravih ljudi se može primijetiti kako u nekoj hrani uživaju, u nekoj ne. Kod bolesnika se to primijeti još i više. U različitim krajevima postoje različiti načini pripreme hrane. Dakle, hrana koju volimo je stvar navike i kulture.

Hrana koju običavate kuhati za obitelj, ili ona koju izbjegavate kuhati, iz bolesnikovog jelovnika izostavite, osim ako nije neophodno potrebno. Obzirom da je bolesnikov apetit smanjen, ne treba mu gurati hranu koju nije jeo ni kad je bio zdrav.

Stoga za bolesnika pripremamo hranu koju voli jesti kako bi se lakše prilagodio dijeti. Ovo je posebno bitno ako se radi o djeci. Da bi konačno ozdravljenje bolesnika bilo brže, moramo se posvetiti potpuno njegovim potrebama.

Brigu o bolesniku preuzimate vi čim dođe kući iz bolnice. U bolnici ćete dobiti upute o prehrani koju bolesnik treba kako bi ozdravljenje bilo što brže. Ne brinite, upute su precizne, posebice ako bolesnik strogo mora paziti na prehranu. Zatražite uvijek pismene upute, kao i usmene za dijetu bolesnika. To garantira da je takva prehrana pripremana s puno pažnje za svog bolesnika.

Autor: S. G., Foto: Alexander Raths/Shutterstock