Digitalni sat, savršeno točan

digitalni sat
Digitalni sat, Foto: anaken2012/Shutterstock

Kako li je samo neobično pomisliti da mjerenje vremena kakvo poznajemo danas nije oduvijek postojalo. Današnja fraza koliko je sati toliko je uvriježena da je već ušla u kolektivno nesvijesno, u dječje igre ili možda i rečenica kojom se probija led kako bi muškarac prišao ženi.

Iako realna potreba za satom sve više opada sada u doba kada svatko od nas u džepu ili torbici ima jednu univerzalnu malu spravicu koja mu pokazuje i vrijeme i datum i konstantno ga drži na mreži, odvojenog, a opet neraskidivo povezanog sa svima ostalima diljem svijeta koji gledaju u svoje ekrane.

Možete li zamisliti kako je bilo teško organizirati stvari neukom čovjeku prije izuma sata, koliko su dogovori bili labavi i koliko je život tekao sporije ravnajući se prema Suncu i Mjesecu ili kretanju vodenih površina. Priroda je bila gospodar vremena.

No odjednom se u 16. stoljeću Galileo Galilej zanjihao je njihalo prvog mehaničkog sata i bilo vremena je počelo otkucavati u ovom ujednačenom ritmu koji se od tada ne zaustavlja. Iako nam je sasvim jasno da vrijeme upravlja nama, posjedovanje sata dalo nam je barem iluziju da smo ga na tren zauzdali i zarobili trenutke u vremenu u svojim mehanički pravilno razlomljenim jedinicama.

Vrijeme je jedan apstraktan koncept, ali pokušajte u našem svijetu samo ignorirati uvriježeno vrijeme, uskoro ćete biti izbačeni iz društva poput neciviliziranog divljaka. Iako su dugo vremena satovi funkcionirali pokretani mehaničkim komponentama odjednom se 1957. uvode elektroničke komponente.

Ipak je potrajalo 15 godina dok nije načinjen prvi u potpunosti digitalni sat. On se od mehaničkog razlikuje na način da nije više pokretan sićušnom pokretnom mašinerijom koja se nalzi u njegovoj utrobi, već kristalima kvarca koji vibriraju na određenoj frekvenciji. Toliko su točni da bi u rasponu od milijun godina jedva zakasnili sekundu. Mehanički satovi iako nešto manje precizni svakako nadoknađuju to svojom trajnosti i prenose se čak u nasljedstvo sa generacije na generaciju.

Digitalni satovi svakkao će se bolje uklopiti u životni stil mladih aktivnih ljudi ili sportaša koji će posebne beneficije imati od dodatnih sadržaja kao što su štoperica ili vremenake zone. Vaš digitalni sat iako je korisno pomagalo i navigator kroz život svakako može biti i vrlo estetski privlačan. Naravno osim sportskih modela, koji su ovdje ipak u većini, mogu se naći i ljepši i elegantniji modeli koji će zadovoljiti i najfiniji ženski ukus.

Birajte neutralne boje i onaj koji vam se doista sviđa jer će morati pristajati na sve kombinacije. Tik-tak vrijeme istječe. Uživajte u svakom trenutku i zgrabite svaki dan kao da vam je zadnji.

Autor: L.K.  Foto: anaken2012/Shutterstock