Detoksikacija nakon prejedanja

detoksikacija nakon prejedanja

Svako malo nastupi period u životu kada čovjek pretjera s unosom kalorija i pritom ne razmišljajući pojede previše nezdravih namirnica, koje u sebi nemaju dovoljno vitamina, minerala i drugih važnih sastojaka. Zbog toga je važno znati kako napraviti detoksikaciju nakon prejedanja, odnosno prepoznati znakove organizma za nužnim promjenama.

Dobro je znati koji su to znakovi koji služe kao upozorenje da ste možda pretjerali s unosom određenih namirnica i da bi trebali razmisliti o čišćenju, odnosno o detoksikaciji organizma. Među najpoznatijim znakovima su neredovita probava, glavobolja i osjećaj napuhnutosti.

U pitanju su samo neki od znakova koji alarmiraju kako je došlo vrijeme za promjenu i ako opet želite biti puni energije i ne tako depresivni, vrijeme je da tijelu priuštite pozitivnu transformaciju.

Kako biste iz organizma uklonili toksine do kojih je došlo zbog pretjeranog konzumiranja masnih namirnica kao i slatkiša, potrebno je promijeniti prehrambene navike i više se osloniti na razne juhe, bilo da se radi o povrtnim bistrim ili krem juhama.

Osim variva možete se osloniti na razne juhe u kojima se nalazi dovoljna količina povrća zahvaljujući kojem ćete poboljšati rad probave i tako očistiti tijelo od svih loših sastojaka. Želite li pomoći radu jetre obogatite jelovnik juhom od brokule, cvjetače i prokulice.

Pokušajte neko vrijeme izbjegavati namirnice poput majoneze, suhomesnatih proizvoda gaziranih sokova, a umjesto njih više konzumirati ribu, cjelovite žitarice te manje masne mliječne proizvode. Važno je da ne preskačete doručak kako ne bi došlo do gladovanja ili ponovnog prejedanja.

Mliječni proizvodi su važni ako želite ubrzati rad probave, a pritom se misli na namirnice koje u sebi imaju dovoljno probiotika.

Od voća prednost dajte jabukama i kruškama koje u sebi imaju pektin, prehrambeno vlakno koje pomaže sniziti razinu kolesterola u krvi. Ne zaboravite na razne povrtne salate obogaćene maslinovim uljem, a koje će pomoći ojačati imunitet i riješiti tijelo svih štetnih sastojaka.

Važno je da ne odlazite na dijetu ili rigorozni režim prehrane jer se viška kilograma kao i štetnih sastojaka možete riješiti pravilnim odabirom namirnica kao i manjim porcijama. Ključ detoksikacije nije gladovanje nego pomoći tijelu da se oslobodi svega što bi moglo negativno utjecati na zdravlje.

Autor: S.Š., Foto: TijanaM/Shutterstock