DASH dijeta – djelotvorna i učinkovita

zdrava hrana

DASH dijeta je jelovnik za osobe s povišenim krvnim tlakom, no budući da se pokazala vrlo učinkovitom u skidanju kilograma, ubrzo se našla na popisu najpopularnijih dijeta. Riječ je o vrlo jednostavnom načinu prehrane koji ne zahtijeva velike promjene i velika odricanja, a dokazano je djelotvoran.

Plan prehrane bogat je voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mliječnim proizvodima s malo mliječne masti, mesom, ribom, peradi, orasima i grahom. To zapravo, kao da i nije dijeta, već raznolika, adekvatna prehrana za cijelu obitelj. Temelj prehrane su zdravi niskokalorični proizvodi. Glavni joj je cilj dugoročno usvajanje zdravih prehrambenih navika, a omogućuje i učinkovito mršavljenje.

Istraživanja provedena 2002. godine pokazala su da DASH dijeta snižava kolesterol, održava uravnoteženu razinu šećera u krvi, osigurava tvari koje štite od raka, te štiti od srčanoga i moždanoga udara.

Ono o čemu treba posebno voditi računa su propisane porcije određenih namirnica. Što se tiče mliječnih proizvoda, preporučaju se dvije do tri porcije dnevno, porcije od voća i povrća u jednom bi ih danu trebalo biti osam do deset, a za žitarice je ograničenje na sedam do osam porcija. Tijekom dana treba imati tri glavna obroka, a međuobroci se kombiniraju u trenucima kada se pojavi osjećaj gladi, s ciljem izbjegavanja prejedanja. Svaki dan treba pojesti i porciju orašastih plodova ili sjemenki.

Definicija porcije:

  • povrće i voće:  zdjelica salate, 1/2 zdjelice drugog povrća, voće, 1/2 zdjelice svježeg, konzerviranog ili sušenog voća
  • žitarice: šnita kruha, 1/2 šalice  žitarica, 1/2 šalice kuhane riže ili tjestenine
  • mliječni proizvodi: šalica mlijeka ili jogurta, 40 g sira
  • plodovi mora i piletina:  84 g ribe, piletina bez kože ili kuhano krto meso
  • orašasti plodovi, sjemenke: 1/2 šalice orašastih plodova, 2 žlice suncokretovih sjemenki
  • ulja, umaci: žličica margarina, majoneze ili preljeva za salatu

Stručnjaci ističu važnost da se iz svake kategorije odaberu namirnice s manjim postotkom soli. Ova dijeta čak dozvoljava i deserte i to pet puta tjedno, a najbolje ćete se zasladiti porcijom nemasnog voćnog jogurta, svježim voćem ili sa 50 grama sušenog voća.

Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock