Daruvar, povijesni grad

memorijal u daruvaru
Memorijal u Daruvaru, Foto: Modzzak/Wikimedia

Daruvar je još jedan od gradova smješten u prekrasnoj Slavoniji i to u njezinom zapadnom dijelu. Od Zagreba je udaljen svega 120 km, a od Osijeka 130 km. Geografski pripada brežuljkastom području ispod planine Papuk. Grad podrazumijeva 9 naselja. Njegova povijest 2.000 godina unazad i to prema upravnom statusu Rima i tadašnjeg naroda Jasa.

Povijest grada seže dvije tisuće godina u prošlost kako potvrđuje rimski upravni status ovdašnjeg naselja starosjedilačkog naroda Jasa. Zahvaljujući bogatoj povijesti na tom je dijelu nađeno dosta tragova iz Mlađeg kamenog doba. Radi se o sjekirama, a one su dokaz kako je mjesto bilo naseljeno puno prije.

Položaj, promet, plodno tlo, ugodna klima kao i već tisućljeće ranije tada poznati ljekoviti izvori omogućili su na prostoru kotline razvoj četiri srednjevjekovna trgovišta-Toplice, Četvrtkovac, Dimičkovine i Podborje s franjevačkim samostanom Svetog Kralja Ladislava.

Tradicionalno liječenje toplom vodom nastavljeno je i u srednjem vijeku. Tri crkve Blažene Djevice Marije ukazuju da se topla voda naročito cijenila kao i u prapovijesti i rimskom dobu u tretmanu izlječenje ženske neplodnosti.

Ovo je područje je bogato srednjovjekovnim spomenicima kulture. O bogatom crkveno-kulturnom životu pored franjevačkog samostana u Podborju svjedoče samostani kao sto su benediktinski Sv. Margarete i ostale građevine iz tog vremena.

Nakon izgona Turaka u 1699. područje pada pod upravu bečke dvorske komore do 1745., kada vlastelinstva Podborje, Sirač i Pakrac kupuje grof pl. Antun Janković.

S ciljem gospodarskog razvoja dinastija Jankovića naseljava svoje posjede poljoprivrednicima i obrtnicima iz ostatka Hrvatske, iz Češke, Slovačke, Njemačke i Mađarske tako je prostor, rijetko naseljen od ratova s Turcima ponovno napučen.

Doseljenicima s iskustvom u poljodjelstvu, obrtu i trgovini je obećana zemlja za kultivaciju te materija za izgradnju kuća. Izgradnjom prvih gradskih kupki u (1772god.) Jankovići su zacrtali jednu od osnovnih funkcija grada Daruvara danas a to je termalno lječilište.

Nakon završenog Domovinskog rata koje je za ovaj grad bilo izuzetno teško i devastirajuće, počinje gospodarski razvoj grada. Danas su tako razvijene poljoprivredno prehrambena industrija, metalna, tiskarska, tekstilna industrija.

Daruvarske toplice su specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju s hotelom “Termal”, restoranom “Terasa” i ugostiteljskim objektima u gradu, nositelji su razvoja zdravstvenog turizma, rekreacije i kvalitetne ugostiteljske ponude.

Autor: M.T.  Foto: Modzzak/Wikimedia