Dani švoja – promocija poznate bijele ribe

Izvor: TZ Istra
Izvor: TZ Istra

Više smo puta imali priliku spomenuti koliko je Istra bogata sadržajima, a pritom naravno mislimo na brojne kulturno – povijesne tragove, prekrasnu prirodu i naravno nezaobilaznu gastronomiju. Svi ti sadržaji zajedno čine jedan nevjerojatan paket koji se odnosi na bolje upoznavanje Istre i njezinih običaja.

Vjerujemo da nam nećete zamjeriti ako pritom izdvojimo gastronomiju, odnosno čuvenu istarsku kuhinju koja je zaista postala poznata. Pretpostavka je da sve dolazi od davne prošlosti kada su ovim dijelom, pogotovo sjeverozapadnim dijelom Istre prodefilirali brojni narodi koji su ostavili svoj trag.

Pritom mislimo na brojne recepte, a koje možete i danas kušati. Naime, od 21.10. do 26.11. imate priliku prisustvovati Danima švoja. Radi se o gastro manifestaciji koja se održava u organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja. Za vrijeme trajanja ovog posebnog događaja svi će zainteresirani moći probati specijalitete od švoja (lista) u dvadeset restorana koji su se odlučili ukjljučiti u ovu poznatu manifestaciju.

Cilj cjelokupnog događaja je stvoriti novi turistički proizvod i to prije svega kroz promociju poznate bijele ribe švoje te još više istaknuti gastro ponudu sjeverozapadnog dijela Istre. Radi se o tome da će svi restorani koji su odlučili sudjelovati  nuditi poprilično zanimljive jelovnike s najmanje četiri slijeda na bazi švoja.

Pored švoja u ponudi ćete imati vrhunska vina i maslinova ulja ovog dijela Istre, a gdje ćete bolji način upoznavanja sa Istrom nego putem ovakvih manifestacija. Vjerujemo kako su gastro manifestacije postale ujedno najpopularnije, jer pored učenja o nekadašnjim običajima, imate priliku iskušati staro – nove specijalitete koji će oduševiti i one najveće skeptike.

Restorani u kojima možete kušati riblje specijalitete su:

Umag: A Casa, Badi, Buščina, Diana – Kempinski Adriatic, Mare & Monti, Maruzza, Mediteran – Hotel MeliÁ Coral, Melon, Nono, Sole, Toni, Villa Vilola, Zlatna Vala
Buje: Bassanese, Igor, La Parenzana, Mulino, Sergio, Sidro – All’ancora
Novigrad: Pepenero, San Benedetto, Sergio
Savudrija: Porto Salvore
Brtonigla: San Rocco