Dani lavande u Svetvinčentu

Svetvinčenat ili Savičenta, San Vincenti, srednjovjekovni je gradić smješten u južnom dijelu središnjeg dijela Istre, a radi se o jednom od pravih istarskih dragulja u kojem je u zadnje vrijeme oživjela turistička ponuda koja itekako ima što za ponuditi.

Naime, u srednjovjekovnom kaštelu obitelji Morisin – Grimani u ljetnim se mjesecima odvijaju programi u sklopu Istraetnojazz festivala. Tu su i brojne umjetničke skupine među kojima treba izdvojiti “Šikuti machine” koja priređuje česte izložbe, koncerte i performance.

Pored svega toga treba izdvojiti čuvene “Dane lavande” koji se tradicionalno odvijaju početkom srpnja. Radi se o zaista lijepoj manifestaciji koja redovno započinje obilaskom polja lavande u Pekicima, a polazi se iz samih Svetvinčenata.

Manifestacija kreće otvaranjem sajma u Svetvinčentu te nastupom KUD-a Svetvinčenat gdje se predstavljaju proizvođači lavande, prozvodi od lavande i ljekovitog bilja te prozvođači autohtonih istarskih proizvoda.

Kao i svaka manifestacija tako se i ova oslanja na brojne radionice među kojima treba izdvojiti dječji vrtić “Balončić” u kojem se izrađuju terakote Circolo Italiano. Pored toga tu je i bogata gastronomska ponuda u kojoj će uživati svi zaljubljenici u prava tradicionalna jela.

Vjerujemo kako se radi o zaista nevjerojatnom događaju gdje imate priliku vidjeti prekrasna polja lavande koja se protežu u beskraj i to u mjestu Pekicima. Ako ste ljubitelj ove biljke tada se zaputite prema Svetvinčenatu i doznajte malo više o samoj lavandi.

Na ovoj će manifestaciji moći svi uživati, od mlađih do starijih budući da se radi o zaista dugogodišnjoj manifestaciji koja već duže vrijeme nastoji podsjetiti na neke stvari koje smo možda malo zaboravili, a to je prekrasna priroda koja nas okružuje.

Pored te prirode možete naučiti mnogo toga o samom mjestu i njegovim običajima koji će vam se zasigurno učiniti zanimljivima. Uhvatite li malo vremena krenite prema tom dijelu Istre i uživajte u lavandi.

Foto: Flickr, Roger Schultz