Dani Jules Verna u Pazinu

Čudesna priroda okolice Pazina, Foto: Darij & Ana/Flickr

Vjerujemo kako velik dio vas zna za čuvenog Jules Verna i njegova najpoznatija djela kao što su “Put u središte zemlje”, “20.000 milja pod morem” i tako dalje. Pored tih djela sigurno znate i za čuvenu osobu koja ih je napisala.

No pored tih knjiga tu je i čuveni “Mathias Sandorf” gdje se jedan dio radnje odvija u samom Pazinu kada glavni lik zajedno sa Stjepanom Bathoryjem i Ladislavom Zathmarom biva osuđen od strane Austrije na sud.

Naime radnja se odvija u Pazinu u zatvoru gdje su čekajući osudu na smrt pod akustičnim svodovima nekadašnjeg pazinskog kaštela do samog Sandorfa doprli glasovi. Nakon toga se odlučuju probiti do tih glasova i spuštaju se sve dublje. Nakon nekog su vremena doprli su do rijeke Pazinčice koja ih je odvela do Limskog kanala nadomak Rovinja.

To su zbivanja koja su se odvijala u pazinskom Kaštelu i Pazinskoj jami. U spomen tom romanu u Pazinu je 26. lipnja 1998. godine priređen prvi Dan Jules Verna kojim se prije svega htjelo probuditi zanimanje za samog pisca i naravno njegova djela.

Svake godine krajem lipnja održava se ova zanimljiva manifestacija koja zaista ima bogat program, a koja uvijek započinje sa otvaranjem izložbe fotografija čuvenog pisca u likovnoj galeriji. Nakon toga slijedi prolazak stazom Matijaša Sandorfa, radi se o pravom obiteljskom izletu.

Obuhvaća relaciju Pazin-Kanfanar i to vlakom, zatim Dvigrad koji možete obići pješice, Limska Draga-Limski kanal može i pomoću bicikla, Rovinj (brodom) – Pazin (autobusom). Kao desert na kraju ostaje Rovinj gdje se organizira ručak za sve one koji su odlučili sudjelovati.

Također imate priliku sudjelovati na brojnim radionicama gdje možete oslikavati zidove, pripremati izložbe, a pored toga tu je i zanimljiva književna večer u Kući za pisce, na kojoj gost književnik predstavlja svoje djelo.

Za one malo veće avanturiste tu je i mogućnost spuštanja čeličnim užetom od Hotela Lovac do Kuće za pisce, a pored toga imate priliku zaputiti se prema središtu zemlje. Naime radi se o speleoavanturi u podzemlje Pazinske jame za grupe od po 10 ljudi.

Također imate priliku sudjelovati i saznati što se nosilo u vrijeme kad se radnja knjige odvijala, što se jelo, pilo, kako se plesalo, što se plesalo i sve ostale zanimljivosti iz tog perioda.

Ako imate priliku slobodno se zaputite prema ovom dijelu Hrvatske i još jednom doživite nezaboravnu pustolovinu glavnog junaka Jules Verna.

Autor: S.Š. Foto: Darij & Ana/Flickr