Dan grada Pazina

Kulturni život grada Pazina, Foto: Darij & Ana/Flickr

Grad Pazin kao i svaki drugi nastoji očuvati duh nekadašnjih vremena, a to čini pomoću različitih manifestacija. Te su manifestacije osmišljene na taj način da se spaja ugodno s korisnim, znači pored dobre zabave imate priliku naučiti malo više o povijesti određenog mjesta.

Pazin je poznat po raznim manifestacijama kao što su čuveni “Dani meda” koji se održavaju u veljači, zatim tu je “Istrakon” usmjeren prema svim ljubiteljima naučne fantastike. Da ne nabrajamo dalje, tu je još jedna važna manifestacija koja se redovno obilježava svake godine, a predstavlja središnji dio svih događanja u ovom gradu.

Dan grada Pazina je manifestacija koja se održava početkom lipnja i to u čast prvog spominjanja imena grada u dokumentu cara Otona iz 983. godine. Radi se o poprilično svečanom događaju gdje osim svečane sjednice gradskog vijeća i dodjele godišnjih priznanja, imate priliku vidjeti prezentacije raznih udruga kako prikazuju svoj rad kroz izložbe, koncerte, pokazne vježbe i razna sportska događanja.

Radi se o zaista zabavnom događaju gdje se pored informiranja o povijesti ovog grada, možete zabaviti na raznim drugim aktivnostima, koje se organiziraju kako bi se što više ljudi zabavilo, od onih najmlađih, pa do malo starijih.

Grad Pazin ima veliko povijesno značenje, a ne smijemo zaboravit kako je u drugoj polovini 19. stoljeća postao jednim od središta hrvatskog kulturnog preporoda.

Nakon čega je došlo do osnivanja Čitaonice, Hrvatske gimnazije i Narodnog doma. Nažalost sve su te institucije bile ukinute nakon Prvog svjetskog rata kada je Pazin okupirala, a uskoro i anektirala Italija.

Unatoč raznim povijesnim događanjima Pazin je uspio sačuvati svoju povijesnu važnost zbog čega je unatoč razvijenijoj Puli uređen kao sjedište Istarske županije. Iz tog je razloga bilo bitno da se svake godine održi velik broj manifestacija kako bi se još jednom prisjetili velike povijesti ovog kraja i njezinog značaja za kasniji život koji je uslijedio.

Autor: S.Š.  Foto: Darij & Ana/Flickr