D.A.S.H. dijeta

žitarice jabuka mlijeko

Telefon zvoni. U gradu je zastoj. Zatrpani ste mailovima. Mehaničar zove da auto neće biti gotov još nekoliko dana. Kasnite na posao. Prolili ste kavu po sebi. Svaka ova stvar sama po sebi beznačajna je sitnica u tkanini života, no nakupe li se sve u jedan dan počinjete osjećati što. Poznat vam je osjećaj kada se počne gomilati. Znate o kojem pričam, onaj kada znate da bi bile savršeno dobro samo da možete zavrištati nasred Trga bana Jelačića na par trenutaka.

Ponavljaju li vam se ovakve situacije često ili nikako da u svom rasporedu nađete vremena za opuštanje, i k tome se još loše hranite, pokušavajući preživjeti dan na kofeinu, šećeru i nečemu mesnom i prženom, šanse su da vi vam ovo što pročitate u sljedećih par minuta moglo spasiti život u budućnosti ili vas barem natjerati da se odlučite na zdrave promjene.

D.A.S.H. u nazivu ove dijete stoji za Dietary Aproches to Stop Hypertension. Hipertenzija je ujedno i naziv za visoki krvni tlak ili kako je još poznat među liječnicima “tihi ubojica”. To je stanje u kojem se povećava pritisak na krvne žile i stoga, da bi krv mogla normalno protjecati, srčani mišić mora stalno raditi sve napornije.

Iako postoji sekundarna hipertenzija, koja se razvija kao posljedica nekih drugih bolesti, ona u 95 posto slučajeva nastaje zbog genetskih predispozicija i nebrige o svom zdravlju. Predstavit ćemo vam ovu medicinsku dijetu koju je po prvi puta izdao National Heart, Lung and Blood Institute u Americi 1998.

Višestruko je znanstveno potvrđena i temelji se na bazičnim principima da smanjen unos natrija, dakle soli, izbacivanje mnoštva prerađenih šećera i općenito visoka konzumacija voća i povrća, sa smanjenim unosom masnog crvenog mesa, već u roku od dva tjedna drastično snižava tlak.

Osobe će na ovakvoj dijeti, iako joj je svrha poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja, početi znatno gubiti  na težini, ali radi se uglavnom o suvišnoj tekućini nakupljenoj u tijelu. S obzirom na vašu građu i potrebe postoji nekoliko programa sa različitim unosom kalorija. Nije isto ima li žena od 60-ak kilograma visoki krvni tlak i muškarac od 120 kilograma, stoga se program prilagođava individualno.

Dakle okosnice dijete su voće i povrće, mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća ili bez njih, puretina, riba, integralne žitarice i orašasti plodovi. Crveno meso, šećer i velike količine soli jedini su tabu ove dijete. Hrana je ukusna, kombinacije obroka raznovrsne, a namirnice su lako dostupne u svim trgovinama.

Mogli biste i spojiti i ugodno i korisno i otići biciklom (jer preporučuje se 30 min umjerene tjelesne aktivnosti kako bi se osnažio srčani mišić) do zelene tržnice i očarani bojama i mirisima izabrati fino, svježe i organsko voće i povrće. Nadamo se da smo pomogli barem jednoj od vas koja ima problema sa visokim krvnim tlakom. Opustite se, pojedite bananu, izdahnite sve ono što vam “diže tlak”, pustite glazbu i pripremite si zdrav i ukusan obrok.

Autor: L.K., Foto: Lilyana Vynogradova/Shutterstock