Čuvanje krvi iz pupčane vrpce

cuvanje pupcane krvi

Krv iz pupkovine je ona krv koja ostane u krvnim žilama posteljice kad se dijete rodi. Pupkovina se mora podvezivati prema standardima rodilišta kako bi se mogao napraviti postupak prikupljanja. Krv iz pupkovine je jako zdrava jer se u njoj nalaze matične stanice koje primatelju mogu obnoviti koštanu srž.

Postoje banke krvi koje primaju krv iz pupkovine i spremaju matične stanice koje su potrebne za transplantaciju i te banke pružaju mogućnost za što brže pronalaženje transplantanata.

Krv iz pupkovine se prikuplja nakon poroda koji nije imao komplikacije, a sam postupak nije opasan ni za novorođenče niti za majku. Promjena uobičajenog poroda nije potrebna ako se želi vaditi krv iz pupkovine. Krv se prikuplja odmah nakon poroda, odnosno čim se dijete odvoji od posteljice. Dijete bi se trebalo odvojiti od posteljice nakon najmanje 40 sekundi. Pupkovina se dezinficira još dok se posteljica nalazi u maternici. Tada se pupčana vena ubode iglom koja je spojena na vrećicu gdje je omogućeno prikupljanje te zaostale krvi iz posteljice.

Najčešće prikupljanje krvi traje oko pet minuta, a nakon toga dolazi do zgrušavanja krvi u placenti i pupčanoj vrpci. S obzirom na to da se prikupljanje izvodi kad je obavljen porod i pupčana vrpca podvezana, sam postupak ne remeti porođajnu dob i ne utječe na tijek porođaja i sigurnost majke i djeteta.

Krv iz pupkovine bi trebala biti obrađena i pohranjena najkasnije 48 sati nakon poroda. Krv se treba odmah dostaviti u banku u kontroliranim uvjetima. Uzorak prikupljene krvi treba prvo proći određivanje broja krvotvornih matičnih stanica i provjerava se rast krvotvornih kolonija.

Današnje znanstvene spoznaje još ne predviđaju buduće liječenje matičnim stanicama kod bolesti gdje je potrebno obnavljanje oštećenog tkiva kao što su infarkt srca, mozga, oštećenje leđne moždine, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest. Ovo područje se još istražuje, ali se još klinički ne primjenjuje.

Autor: S. G., Foto: Sinan Isakovic/Shutterstock