Čuvanje hrane u hladnjaku

uporaba hladnjaka

Temperatura u hladnjaku trebala bi biti između 0 Celzijevih i 5 Celzijevih stupnjeva. Ako u vašem hladnjaku nema termometra, kupite ga da biste znali radi li hladnjak na pravoj temperaturi. Ukoliko je temperatura u hladnjaku previsoka, hrana se neće dovoljno ohladiti i počet će se množiti bakterije, a ako je preniska stvarat će se komadići leda u hrani.

Budete li znali koja je temperatura u unutrašnjosti hladnjaka, moći ćete je podešavati, najvjerojatnije na nižu temperaturu zimi i višu ljeti.

Kako biste osigurali najbolje uvjete za hranu koju čuvate trebali bi se pridržavati jednostavnih uputa: Odmrzavajte pretinac za zamrzavanje i redovito čistite hladnjak. Nemojte ostavljati otvorena vrata hladnjaka!

Hladnjak troši manje energije ako držite zatvorena vrata, jer kad god se otvore vrata hladnjaka, temperatura u njemu raste i hladnjak mora trošiti dodatnu energiju da bi je ponovno snizio.

Nemojte pretrpati hladnjak hranom jer hladni zrak mora slobodno strujati. Ako ste u žurbi, toplu hranu premjestite u veliku posudu, stavite je u sudoper s hladnom vodom i neprestano miješajte da bi se što brže ohladila.

Upamtite da sva hrana koju stavljate u hladnjak mora biti sasvim hladna, pa nemojte nikada spremati toplu hranu. Ako ste u žurbi, prelijte toplu hranu u veću posudu, stavite je u sudoper napunjen hladnom vodom da ubrzate hlađenje.

Nikad nemojte spremati zajedno sirovu i kuhanu hranu. Odvojeno je zamotajte i složite na različita mjesta u hladnjaku. Kuhanu hranu uvijek stavite na police iznad sirove kako po njoj ne bi kapali sokovi iz sirove hrane i pokvarili je.

Vlažna površina je idealno tlo za stvaranje bakterija, zato uvijek uklonite omot u kojem ste kupili sirovo meso, perad ili ribu, pokapajte meso papirnim ručnikom da se osuši i stavite svaki komad mesa ili u posudu s poklopcem ili na tanjur koji treba pokriti plastičnom folijom ili zdjelom. Na taj će način zrak slobodno strujati oko posude.

Hranu jaka mirisa obavezno umotajte kako ostale namirnice u hladnjaku, osobito jaja, ne bi poprimile njezin miris. Miris narezanog luka, limuna, češnjaka i dinje uvijek će prodrijeti u druge vrste hrane.

Autor: S. G., Foto: S_L/Shutterstock