Crno vino za zdravlje

Crno vino

Crno vino ima brojne prednosti za zdravlje. Istraživanja su pokazala da, ako konzumiramo jednu čašu crnog vina dnevno, pomažemo svome organizmu da se obrani od bolesti kao što su: srčane bolesti, moždani udar, dijabetes, Alzheimerova bolest i rak. Možda niste znali, ali crno vino je također i jedan od najjačih afrodizijaka koji dobivamo iz prirode.

Crno vino sadrži flavonoide i antioksidanse koji pomažu kod cirkulacije i pomažu spriječiti nastajanje srčanih bolesti. Svakodnevna konzumacija jedne čaše smanjuje rizik od smrtnog slučaja uzrokovanog bolestima za 30%.

Crno vino kao afrodizijak

Poznato je da nam vino može pomoći kod opuštanja nakon napornog radnog dana ili ako se želimo opustiti s partnerom uz npr. film, ali da li znate da miris vina podsjeća na muške feromone? Provedena su nova istraživanja kako vino može utjecati na ženski libido i saznalo se da su žene koje su na dan konzumirale jednu do dvije čaše vina imale jači libido od onih koje nisu konzumirale nikakav alkohol ili su konzumirale alkohol ali u drugom obliku. Za to su odgovorni kemijski spojevi koji su prisutni u crnom vinu, a oni pomažu povećanju protoka krvi u erogenim zonama.

Crno vino štiti naš organizam od bakterija

Američko istraživanje je dokazalo da umjereno pijenje crnog vina potpuno uništava štetne bakterije i poboljšava cjelokupno zdravlje organizma. Također je pokazalo da vino ubija Escherichiju coli i listeriju te pomaže u blokiranju njihovog dodatnog razmnožavanja. No vino neće uništiti bakterije u našem debelom crijevu . Glavni korisni sastojak iz vina koji nas brani od bakterija su polifenoli, a osim u vinu nalazimo ih i u crnom grožđu, zelenom čaju, kavi, koštuničavom voću i čokoladi.

Crno vino pomaže kod ublažavanja starenja

Ova činjenica je poznata već dugo vremena. Ako se crno vino umjereno konzumira, flavonoidi i antioksidansi koje nalazimo u vinu pomažu kod preuranjenog starenja. Slobodni radikali napadaju stanice u tijelu i tako se razmnožavaju, ali antioksidansi pomažu tijelu da se tijelo obrani od slobodnih radikala i tako oni ne mogu načiniti štetu stanicama. Tu uskaču i flavonoidi koji na kožu imaju učinak sličan onima kakav imaju kreme protiv starenja kože.

Crno vino je superheroj koji spašava tijelo od mnogih bolesti, popravlja libido i spašava cjelokupno zdravlje organizma koji gubitkom slobodnih radikala bolje funkcionira u svim segmentima. No pripazite da u njemu budete umjereni i ne prekoračite preporučene dnevne doze. Samo tako ćete uživati odlične koristi crvenog vina.

Autor: M.D., Foto: anaken2012/Shutterstock