Crkva Svetog Jakova

crkva svetog jakova
Crkva Svetog Jakova, Foto: anshar/Shutterstock

Opatija s pravom nosi titulu bisera na Jadranu zahvaljujući svojoj bogatoj baštini i zanimljivim sadržajima. Cijelo mjesto obiluje prekrasnim građevinama koje svjedoče o davnim vremenima kada su ovdje ljetovale ugledne carske obitelji. Skoro svaki hotel oduševljava zanimljivom arhitekturom, zbog koje pomislite kako ste zalutali u vrijeme vladavine Marije Terezije.

Šetalište slavnih ili Lungomare dugačko 12 km, koje obuhvaća nekoliko gradova, a ne samo Opatiju, uređeni vrtovi i još puno toga. Svi oni čine paket sadržaja kojima se vesele kako mladi tako i stari. Opatija je poznata kao grad znamenitosti. Crkva Svetog Jakova i Vila Angiolina dva su zaštitna znaka.

Vila Angiolina označila je početak razvoja turizma na području grada Opatije. Radi se o vili paladijevskog tipa s arhitektonskim oblikovanjem iz vremena renesanse. Čaroliju dodatno pojačava prekrasan park koji ju okružuje.

Šetnja Opatijom zanimljivo je iskustvo koje ostavlja lijepe uspomene. Crkva Svetog Jakova još je jedna lokacija gdje se mnogi zadržavaju. Radi se o crkvi za koju se pretpostavlja da je izgrađena u 13. stoljeću kao kolonija benedektinaca koji su prebjegli iz samostana Sv. Petra u Rožacu.

Nažalost crkva je do danas malo zadržala od svog izvornog izgleda. Pretpostavlja se kako ju je Opat Šimun izgradio tijekom 16. stoljeća, dok je potpuno renoviranje doživjela krajem 18. stoljeća, a sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća je znatno proširena.

Samostan je nekada predstavljao središnje mjesto u gradu gdje su se odvijali svi važniji događaji. Ovdje su se održavali sudski procesi, ali i sajmišta koja su privlačila posjetitelje iz susjednih mjesta zbog trgovine i plesa. Ovakvi događaji bili su zabavni i ljudi su im se veselili.

Do danas je ostala važno mjesto, a iako se više ne održavaju sajmišta i sudski procesi, osim mise crkva ponekad posluži kao koncertni prostor gdje se znaju održati koncerti komorne glazbe. Iskoristite vrijeme dok ste u Opatiji i obiđite sve važne lokacije.

 Foto: anshar/Shutterstock