Cjelovita pšenica važan je izvor antioksidansa

pšenica na slici
Pšenica na slici, Foto: Photoxpress

Za kvalitetan način života potrebno je voditi računa o unosu zdravih namirnica koja obiluju vitaminima i mineralima. One moraju, ako već nisu, postati dio svakodnevnice skoro svakog čovjeka, jer zdravlje je ipak na prvom mjestu. Visoko na samom vrhu namirnica nalazi se i cjelovita pšenica, odnosno vanjska ljuska biljke dovoljno čvrsta da zaštiti dva glavna dijela na biljci.

Velik dio hranjivih tvari i vlakana pšenice nalazi se u mekinjama i klici. To su dijelovi koji se odstranjuju prilikom obrade cjelovitih zrna pšenice u bijelo brašno. Tako ostaje samo endosperm koji se sastoji od škroba i bjelančevina.

Cjelovite su žitarice poznate kao jedan od bogatijih izvora antioksidansa u kojima se nalazi visok postotak vlakana i B vitamina. Njihova je uloga važna i korisna, a radi se o sposobnosti određene žitarice da smanji rizik od smrtnosti uslijed kardiovaskularnih bolesti.

Vlakna su isto tako učinkovita u borbi u smanjenju rizika obolijenja od raka debelog crijeva. Cjelovite žitarice sadrže i druge bogate sastojke poput biljnih estrogena lignana koji pomažu smanjiti razinu estrogena i uništiti kancerogene stanice.

One se probavljaju sporije od prerađenih žitarica, pa tako ne uzrokuju nagle i brze promjene razine šećera u krvi. Razina inzulina u tom slučaju ostaje niska, što je prava blagodat za prevenciju dijabetesa i raka.

Prilikom kupovine potrebno je obratiti pozornost na pridjev cjelovit. On mora stajati uz naziv sastojka na popisu svakog proizvoda od žitarica. Ako primjetite da piše pšenično brašno, tada možete biti sigurni kako se radi o bijelom brašnu.

Neka vaš cilj bude oko tri porcije cjelovitih zrna na dan. Jedna porcija odgovara jednoj kriški kruha ili 30 g žitnih pahuljica. Budući da se brašno od cjelovitih zrna radi na drukčiji način, on zahtijeva i različit način čuvanja.

Kada ga kupite čuvajte brašno u hermetički zatvorenoj posudi, u hladnjaku, Na taj način ćete postići da se održi barem 6 mjeseci.

Autor: S.Š. Foto: Photoxpress