Ciste na jajnicima

ciste na jajnicima

Ciste na jajnicima u mnogih su žena su samo popratna pojava mjesečnog ciklusa i liječnici vjeruju da su takve ciste česte. Ciste na jajnicima nisu nepuknuti folikuli sindroma policističnih jajnika. To su vrećice tekućine koje nastaju u jajnicima ili na njima, a mogu biti dobroćudne ili zloćudne.

Često su male pa nemate nikakvih simptoma ni problema. S vremenom čak mogu i nestati same od sebe pa nikad i ne morate saznati da ste ih imali ili ih možete otkriti ultrazvučnim pregledom na koji ste došli zbog čega drugoga.

Ipak, te su ciste katkad velike i pucaju, što uzrokuje bolove u želucu i nadutost ili lagana krvarenja usred ciklusa. Te su ciste vrlo rijetko kancerogene. Iako se to rijetko događa, svakako posjetite liječnika imate li simptome koji vas zabrinjavaju.

Prirodna medicina vrlo uspješno i dugoročno liječi ciste jer vam pruža priliku da uravnotežite hormone. Ipak, s obzirom na to da ciste mogu biti kancerogene, sve programe prirodnog liječenja slijedite kad se o tome posavjetujete s liječnikom.

Postoje dvije vrste cisti na jajnicima: funkcionalne ciste i ciste nenormalnih stanica.

Kao što samo ime kaže, funkcionalne ciste uzrokuju nepravilan rad jajnika. To su i najčešće ciste. Mogu nastati u bilo kojem dijelu mjesečnog ciklusa, a imena dobivaju prema dijelu u kojem su nastale, odnosno u kojemu su jajnici nepravilno radili.

Ciste nenormalnih stanica, tri su vrste: cistadenomi, koji se razvijaju iz stanica na vanjskoj površini jajnika, endometriomi i dermoidne ciste. Dermoidne ciste klasificirane su kao tumori jer su krute nakupine ispunjene dijelovima zuba, kože, kose i kostiju, a ne vodom.

Smatra se da se dermoidne ciste pojavljuju kad neoplođena jajna stanica počne stvarati razna tjelesna tkiva. Iako ih uzrokuje nenormalan rast stanica, takve ciste nisu nužno kancerogene i u nekim slučajevima uopće neće izazvati probleme.

Međutim, puknu li takve ciste ili se baza u kojoj su izrasle savine, možda ćete ih hitno morati operativno ukloniti. Simptomi puknute ciste su bol u donjem dijelu trbuha, može se javiti bol u lijevom jajniku ili desnom, krvarenje ili želučane infekcije. Savinuta baza ciste uzrokuje oštru bol, a katkad i povraćanje.

Istraživanja još nisu otkrila zašto na jajnicima nastaju ciste nenormalnih stanica, ali poznati su neki faktori koji povećavaju rizik od nastanka funkcionalnih cista. Ciste su prirodna popratna pojava mjesečne ovulacije i svaka ih žena može dobiti.

Odgađate li trudnoću, imat ćete više mjesečnica, a samim će time i mogućnost pojave funkcionalnih cista na jajnicima biti veća. Trudnoća, dojenje, pa čak i kontracepcijske pilule znače da tijelo odmara od ovulacije, što smanjuje rizik od pojave funkcionalnih cista. Pušači su skloniji nastajanju cista.

Autor: S.G., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock