Čišćenje tapeciranog namještaja

sredstva za čišćenje

Pleteni namještaj i namještaj od bambusa mogu biti dugovječni ako ih dobro održavate. U redovito čišćenje pletenih stolica spada i četkanje sa sapunicom ili soli. Pleteni namještaj se proizvodi od grana ratana, azijske biljke penjačice. Peteljke mogu biti duge i do 100 metara.

Biljka je vrlo elastičnih, ali stabilnih vlakana, pa je stoga omiljen materijal za pletenje. Budući da vlakna imaju zaštitni sloj od silicijeve kiseline, nije potrebno održavanje njihove površine.

Čišćenje vodom spriječit će isušenje namještaja od bambusa. Da bi dobili najbolje prirodno sredstvo za čišćenje, pomiješajte sljedeće sastojke: 1 jušnu žlicu soli, 300 ml vode i 1/2 čajne žlice limunova soka, pa malom četkom nanesite na namještaj. Meku krpu s koje ne otpadaju vlakna, umočite u laneno ulje i nauljite namještaj. Nakon sat-dva ispolirajte drugom mekom krpom.

Ako pleteni dijelovi namještaja s vremenom izgube čvrstoću, pomoći će ako pleter namočite vrućom vodom i ostavite da se suši, ali ne na jakom suncu. Gubljenje čvrstoće na pletenom namještaju je naročito slučaj kod pletenih stolica.

Na tapeciranim dijelovima u kućanstvu najveći je problem prašina koja se sliježe dublje u tkaninu. Zato je najbolje takav namještaj jednom tjedno počistiti usisavačem. Koristit će i ako svakih nekoliko tjedana namještaj iščetkate i isprašite na otvorenom.

Za osvježenje tankih presvlaka pripremite ovu pastu koja može trajati do 6 mjeseci. Prvo nabavite sljedeće sastojke:

– 25 g pahuljica sapuna
– 500 ml destilirane vode
– 100 ml glicerina
– 100 ml vinske žeste

Zagrijavajte pahuljice sapuna i vodu miješajući sve dok se pahuljice ne rastope. Pustite da se ohladi, a potom dodajte prvo glicerin pa vinsku žestu. Prelijte u plastičnu bocu i zatvorite. Prije svake primjene 1 jušnu žlicu otopite u mekoj vodi i promiješajte metlicom za snijeg. Pjenu nanesite spužvom. Pripazite da presvlake ne budu previše vlažne.

Ako pak imate kožne presvlake i njih je potrebno održavati i redovito osvježavati. Kao sredstvo za to, koristite sljedeće; pomiješajte 6 jušnih žlica octa i 12 jušnih žlica firnisa od lanenog ulja. Nanesite malo dobivene mješavine na krpu s koje ne otpadaju vlakanca i istrljajte kožu.

Za nijednu vrstu namještaja ne treba svakodnevna njega, zato periodično, bar dva puta godišnje možete se potruditi i napraviti ova optimalna prirodna sredstva koja ce pomoći vašem namještaju da ostane što dugovječnije i održavanije!

Autor: Tajana, Foto: Blaj Gabriel/Shutterstock