Čišćenje sudopera

spremanje stana

Koliko god se trudili očistiti sudoper, on više ne izgleda kao prvog dana kada je stigao u vaš dom. Zato vam u nastavku donosimo par savjeta kako očistiti sudoper bez kemikalija, da bude sjajan i blistav, te kako se riješiti svih bakterija u njemu.

Sudoper možete očistiti uz prirodna i domaća sredstva, koja će učinkovito očistiti vaš sudoper, bez štetnih kemikalija. Sredstva koja su stvorena za čišćenje sudopera, i vraćenje sjaja su soda bikarbona, limun, vinski ocat, sol, četkica za zube i spužvica.

Za temeljito čišćenje sudopera upotrijebite sodu bikarbonu, tako da ju malo posipate po sudoperu, nakon toga ga samo istrljajte sa suhom i čistom krpom, pa isperite. Sve prljavštine koje se stvore oko sudopera, i na nejgove rubove, možete očistiti četkicom za zube, tako da posipate sodu bikarbonu, koju onda temeljito oribajte četkicom za zube. Isperite sodu bikarbonu nakon ribanja, pa ponovite postupak još jednom.

Nakon sode bikarbone papirante ručnike umočite u vinski ocat, pa njima obložite cijeli sudoper i ostavite da djeluje 15-ak minuta. Nakon 15-ak minuta uklonite papirnate ručnike, pa operite sudoper sužvom i sapunom, dobro ga trljajući. Sada ga temeljito isperite.

Sudoper možete čistiti svaki dan uz pomoć sapuna i spužve, no bitno je da prilikom čišćenja ne koristite sredstva za izbjeljivanje i amonijak koji uzrokuju štetu kod nehrđajućeg čelika. Nakon što ga dobro oribate spužvom i sapunom, temeljito ga isperite i pobrišite čistim ručnikom ili papirnatim ručnikom. Ako želite očuvati sjaj vašeg sudopera, bitno je da ga nakon svakog korištenja temeljito isperete i pobrišete, kako bi uklonili masnoću i sol iz hrane, koji mogu uništiti nehrđajući čelik.

Limun je jednako tako odličan pomogać u čišćenju sudopera, a sve što trebate je narezati limun, usitniti ga u drobilici, pa komadić po komadić stavljati u odvod sudopera. Na ovaj način ćete pročistiti odvod, te će vaša kuhinja ugodno mirisati.

Led vam isto tako može pomoći u čišćenju sudopera, tako da dvije šalice leda stavite u odvod, pa nakon njih posipate šalicu kamene soli. Pustite nakon toga hladnu vodu iz slavine, pa samo pričekajte da led nestane.

Autor: A.Z., Foto: Denizo71/Shutterstock