Čišćenje sinusa

čišćenje sinusa

Kada se začepi nos kao posljedica prehlade ili alergije rijetki posežu za prirodnim lijekovima i rješenjima zbog manjka vremena. Saznajte zašto je važno čišćenje sinusa i na koje se sve načine može učiniti.

U nastavku vam zato donosimo djelotvorna i prirodna sredstva koja će lako pročistiti nosnice i sinuse, a neki od njih su inhalacije, hladni i topli oblozi te čajevi uz pomoć koji ćete ponovo moći normalno disati.

Prirodno liječenje sinusa

Važno je znati kako očuvati zdravlje dišnog sustava, a u slučaju da nastupi bolest dišnog sustava, dobro je znati kako ju liječiti. Da bi se očuvalo zdravlje dišnih organa, potrebno je voditi računa o čišćenju tijela, odnosno sinusa.

Želite li znati na koji je način moguće čišćenje sinusa? Na prvom mjestu spominje se aromaterapijska inhalacija. Radi se o jednoj od sigurnih prirodnih metoda koja će vam pomoći, a udisanje pare obogaćene eteričnim uljima će pomoći otvoriti sinuse.

Eterična ulja su puna prirodnih sastojaka koji pomažu u čišćenju nosnica, a bogata su antivirusnim i antibakterijskim svojstvima koja će ubrzati oporavak od infekcije.

Za vrijeme inhalacije eterična ulja će prodrijeti kroz nosnice do sinusa i rastvoriti sluz što će automatski olakšati njeno izlučivanje.

Sam postupak zahtijeva zagrijavanje 2-4 dl vode sve dok ne zavrije nakon čega je potrebno u vruću vodu ukapati 3 kapi eteričnog ulja.

Ulja koja imaju najjača dekongestivna svojstva su ulje eukaliptusa, čajevca, metvice i kadulje, a možete upotrijebiti bilo koju kombinaciju navedenih ulja ili samo metvicu.

Potrebno se nagnuti nad posudu, prekriti glavu ručnikom i udisati paru, a za vrijeme cijelog postupka je potrebno paziti na temperaturu vodu jer para ne smije peći za vrijeme inhalacije.

Ukoliko je voda prevruća potrebno je pričekati, držati oči zatvorene i disati samo na nos. Ako para prejako nadražuje nosnicu s vremena na vrijeme podignite ručnik i udahnite svježi zrak.

Ukoliko imate glavobolju koja je povezana sa sinusima savjetuje se da upotrijebite topli ručnik koji je potrebno namočiti u toplu vodu, dobro ga iscijediti i na njega nakapati par kapi ulja metvice i eukaliptusa.

Toplina će pasati, a istovremeno će olakšati pritisak i bol u sinusima te ovlažiti nosnice. Topao ručnik je potrebno položiti preko nosa i čela, a isti se postupak može provesti sa suhim ručnikom koji je potrebno prethodno zagrijati na radijatoru.

Na zagrijani ručnik se nakapa malo ulja metvice i eukaliptusa pa se stavi preko nosa i čela. Ako je ručnik prevruć potrebno ga je malo ohladiti.

Hladni oblozi su jednako djelotvorni kao i topli, a potrebno je u zamrzivač staviti neko povrće i kada bude zaleđeno omotati ga u ručnik ili krpu te prisloniti na čelo. Takav je oblog na čelu potrebno držati nekoliko minuta.

Autor: A.Z., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock