Čišćenje masne kože lica

masna koza

Možda ste primijetili na fotografijama kako vam lice bliješti. To je tipični pokazatelj da vam je koža masna. Nerijetko se dogodi da se kod masne kože proširuju pore koje su onda sklone raznim nečistoćama i upalama.

Koristite li odgovarajuća sredstva možete smanjiti lučenje iz pora i njihovo proširenje. Ako imate masnu kožu bitno je da vodite računa o njoj. Svaki dan biste trebali ujutro i navečer čistiti kožu i koristiti vodicu. Bitno je da sredstva za njegu ne budu agresivna jer će to još više potaknuti lučenje masti iz kože.

Imate li masnu kožu s proširenim porama, povremeno ju istrljate s limunom jer kiselina sužava pore, ali ne pretjerujte, jednom tjedno je dovoljno.

Da biste dobili prirodnu djelotvornu vodicu za masnu kožu napravite ju od 4 kapi lavandina ulja i 6 kapi bergamije rastopljenih u 50 ml izvorske vode.

Napravite masku od tri jušne žlice pšeničnog brašna i stavite tri jušne žlice jogurta. Dobro pomiješajte sastojke pa nanesite na lice i dekolte. Držite masku na licu 25 minuta pa ju isperite. Ova maska će vam pomoći da se pore ne proširuju.

Za proširene pore pokazao se dobar oblog od kiselog kupusa. Ugrijte 200 ml soka od kiselog kupusa takozvani rasol i namočite gazu s njim. Punu šaku kiselog kupusa nanesite na lice i prekrijte gazom. Neka stoji na licu dvadeset minuta pa isperite mlakom vodom.

Ako vam se ova ideja ne sviđa, možete isprobati masku od jabuke, meda i mekinja. Sve što trebate napraviti je oguliti jabuku, naribati ju, pomiješajte je s jednom jušnom žlicom meda ili možete staviti dvije jušne žlice pšeničnih mekinja i dvije jušne žlice kiselog mlijeka. Masku nanesite na lice, pustite da stoji 20 minuta potom isperite.

Pomješajte jednu šalicu bademovih mekinja sa jednom osminom dl mlijeka i 15 mililitara bademova ulja. Smjesu odmah nanesite, no izostavite osjetljivo područje oko očiju. Umasirajte masku nježno u kožu i nakon toga temeljito isperite.

Autor: S. G., Foto: AXL/Shutterstock