Čišćenje kuhinjskih aparata

ciscenje aparata

Čišćenje štednjaka, roštilja, mikrovalnih pećnica doista je ponekad zamoran posao, ali mora se odraditi. Kako biste si olakšali čišćenje ovih aparata, čitajte savjete u nastavku. Prije čišćenja električne aparate isključite iz struje (ako čistite kućanske aparate, kao što je štednjak ili perilica za rublje, isključite dovodni prekidač jer su ti aparati spojeni na kutiju za osigurače), a ako čistite male električne aparate, kao što je toster ili mikser, izvucite utikač iz utičnice.

Štednjak treba redovito čistiti prema uputama proizvođača (ako ste ili izgubili, ili ste “naslijedili” štednjak bez uputa, nemojte se pretjerano zabrinjavati – štednjak se može temeljito očistiti, a da se ne ošteti).

Važno je da mrlje koje nastaju pri kuhanju odmah očistite, jer ako se kapljice hrane osuše ili zapeku na površini za kuhanje, teško ćete ih kasnije ukloniti. Zato imajte pri ruci vlažnu spužvu ili krpu i odmah obrišite svaku kapljicu ili mrlju od hrane.

Ako je površina vašeg štednjaka emajlirana, nemojte je strugati ili koristiti kaustična, jaka, abrazivna sredstva za čišćenje jer kad se emajl jednom ošteti, više se ne može popraviti.

Većinom se površina za kuhanje može dobro očistiti univerzalnim sredstvom za čišćenje razrijeđenim s vodom. Međutim, za čišćenje tvrdokornih mrlja, kao i kromiranih dijelova štednjaka ili površina od nehrđajućeg čelika upotrijebite sodu bikarbonu u koju treba dodati par kapi vode i miješati dok ne nastane glatka smjesa.

Dobivenu smjesu nanesite na mrlju i ostavite da djeluje deset do petnaest minuta, zatim je obrišite mekanim krpom i isperite površinu rastopinom vode i bijelog vinskog octa. Ovaj postupak je iznimno djelotvoran.

Ako ste tako pametni da ste kupili štednjak s pećnicom koja se sama čisti, neće vam pucati leđa od saginjanja – jednostavno se pridržavajte uputa proizvođača i nemojte koristiti nikakva sredstva za čišćenje pećnice.

Iako na tržištu postoje brojna sredstva za čišćenje pećnica, ipak se pridržavajte uputa proizvođača. Kad čistite pećnicu gotovim sredstvom za čišćenje pećnica, važno je da nosite gumene rukavice i držite otvorena vrata kako bi se kuhinja stalno zračila.

Svakako je mnogo lakše spriječiti da se mrlje od hrane ne zapeku u pećnici ili grilu, nego ih poslije čistiti. Naslage masnoće u posudi za gril mogu biti opasne, zato obložite posudu aluminijskom folijom. Bolje je da foliju jednostavno bacite kad se zaprlja, nego da morate prati posudu.

Autor: S. G., Foto: HamsterMan/Shutterstock