Čišćenje kuhinje na najlakši način

Čišćenje kuhinje, Foto: oliveromg/Shutterstock

Čišćenje kuhinje je obavezni dio svakog kuhanja. Ne samo da će vam biti puno lakše pripremati hranu u čistim uvjetima, već je čistoća kuhinje krucijalna u održavanju vaše i zdravlja vaših ukućana. Prvo što biste trebali napraviti je naći mjesto za svaki predmet u vašoj kuhinji. Ukoliko svaki predmet ima pripadajuće mjesto sam proces kuhanja i čišćenja bit će puno lakši.

Proučite vlastitu kuhinju kako biste prepoznali mjesta na kojima se svakodnevno nakuplja smeće ili nepotrebne stvari. Svakoga dana izdvojite par minuta da počistite taj prostor, nemojte nepotrebno pretrpavati te prostore jer će vam kasnije čišćenje biti puno teže. Potrudite se da svaku večer prije spavanja operete uprljano suđe kako se bakterije ne bi taložile u sudoperu i kako biste ujutro mogli početi koristiti čistu kuhinju.

Još jedan od čestih i velikih izvora bakterija su krpe koje se koriste za brisanje kuhinjskih površina. Ukoliko niste voljni koristiti papirnate ručnike koje nakon svake uporabe možete baciti, svoju spužvu odrćavajte čistom, a s vremena na vrijeme ju prokuhajte kako biste ubili nakupljene bakterije.

Kao što smo već napomenuli najviše se nečistoće nakuplja prilikom kuhanja. Probleme znaju predstavljati zagorjele posude i lonci koji ostaju nakon obroka. Vidite li da su vam posude tvrdokorno zaprljane, u njih dodajte vode i sredstva za čišćenje i ostavite neko vrijeme. nakon određenog će perioda nečistoća omekšati i bit će ju puno lakše ukloniti. Osim posuda za kuhanje, problematični znaju biti i aparati u kojima se kuha kava ili čaj. Te uređaje pokušajte čistiti što češće, preporučamo nakon svakog korištenja.

Postoje mnogi načini priprave sredstava za čišćenje od sredstava koji se nalaze u vašem domu. Idealna kombinacija za čišćenje je smjesa octa, alkohola i soka od limuna pomješanog s vodom. Uz navedene možete se koristiti i soda bikarbonom za čišćenje. Soda je dobra i za uklanjanje neugodnih mirisa iz naprimjer hladnjaka.

Pri korištenju kuhinje imajte na umu da vam je lakše neke mrlje počistiti odmah nego čekati i prebacivati taj zadatak za ubuduće. Osim vidljivih površina, svako toliko ispraznite police, ormare i hladnjak kako biste uklonili nečistoću iz njih.

Autor: M.T., Foto: oliveromg/Shutterstock