Čišćenje i održavanje mobitela

kako odrzavati pametni telefon

Ako vam mobitel padne u vodu, ne očajavajte, to ne mora značit katastrofu. No, vrijeme može biti od velike važnosti pa reagirajte što prije.

Ako je voda bila čista ili vam je mobitel pao tijekom pranja odmah isključite mobilni telefon, izvadite SIM karticu i bateriju te ih osušite krpicom koja ne ostavlja dlačice, te odložite u toplu prostoriju ili ventilacijski ormarić.

Pokušajte mobitel osušiti krpicom što je više moguće i iznimno je bitno da bude krpica bez dlačica, a potom ga stavite u posudu i potpuno zatrpajte nekuhanom rižom. Dobro zatvorite posudu i ostavite ga u njoj dvadeset i četiri sata.

Riža je izvrsno sredstvo za isušivanje jer će na sebe povući vlagu iz mobitela. Nakon što je mobitel odstajao dvadeset i četiri sata u riži, umetnite SIM karticu i bateriju te pokušajte uključiti telefon. Uz malo sreće, vaš mobilni uređaj bi trebao proraditi.

Ako vam je mobilni telefon pao u prljavu ili slanu vodu, izvadite mu SIM karticu i bateriju. Napunite umivaonik vodom, uronite mobitel unutra i protresite ga pod vodom kako biste isprali prljavu ili slanu vodu, te potom slijedite gornje savjete!

Kako očistiti neželjene datoteke?

Koliko god veliku memoriju imali na vašem pametnom telefonu vjerojatno ćete ju s vremenom ispuniti slikama, aplikacijama, glazbom, filmovima, videoisječcima. Što se kapacitet memorije više puni operabilnost mobitela više pada i sve funkcije se usporavaju. Zato je s vremena na vrijeme potrebno obaviti proljetno čišćenje mobitela.

Najlakši način upravljanja datotekama na pametnom telefonu je da se spoji na računalo preko kabla koji dobijete s telefonom. Uz pomoć proizvođačevog softvera premjestite podatke s telefona na računalo i s računala na telefon.

Pregledajte instaliraneaplikacije i uklonite one koje niste koristili posljednjih nekoliko mjeseci. Pojedine aplikacije mogu zauzimati i do 1 GB memorije.

Najveća datoteka na pametnim telefonima uglavnom su fotografije i filmovi. Pohranite ih u “oblak za pohranu” (golemi centri za pohranu podataka koji postoje diljem svijeta, a lako im se pristupa putem interneta) kakav nude ICloud ili Google drive, a potom ih obrišite s mobilnog telefona kako biste oslobodili velik dio memorije. Kada ponovno poželite koristiti te datoteke, jednostavno ih pogledajte putem interneta ili ih ponovno premjestite na uređaj.

Ako ste pretplaćeni na internetsko izdanje novina ili videonovosti, stara izdanja mogu vam vrlo brzo zagušiti memoriju. Izbrišite neželjena izdanja uz pomoć telefonskog softvera.

Budite nemilosrdni prema elektroničkoj pošti. Brišite stare poruke koje vam vrlo vjerojatno nikad neće trebati.

U mnogim mobitelima memorija se može vrlo jednostavno proširivati umetanjem jeftinih SD kartica u za to predviđene utore na telefonu. Memorija pojedinih pametnih telefona, ponajprije iPhonea, ne može se proširivati na taj način, jer imaju ugrađenu memoriju.

Autor: S.G., Foto: Brain A Jackson/Shutterstock