Cimet za zdravlje

cimet

Za cimet se od davnina zna da je čudotvoran prirodni lijek. On je odličan za gubljenje kilograma, usporava širenje raka, ima protuupalna svojstva i štiti od srčanih bolesti. Da bi bili zdravi i puni energije, dobro je svaki dan pojesti žličicu cimeta.

Ovaj predivan začin se dobiva od kore malog, grmolikog drveta i smatra se čudotvornim lijekom još od doba Egipćana. Nije svaki cimet ljekovit, ima ih više vrsta, a najbolji je cejlonski cimet. Kod nas u trgovinama će se najčešće naći kineski cimet, a on nije toliko ljekovit. Miris cimeta stimulira rad mozga pa ako možete držite ga na radnom stolu za bolju koncentraciju.

Cimet je pun antioksidanasa koji koji su važni za naše tijelo i štite nas od bolesti, a osim toga oni usporavaju i starenje. Cimet ima protuupalna svojstva pa pomaže u borbi protiv raznih infekcija i pomaže u regeneraciji oštećenog tkiva.

On smanjuje razinu lošeg kolesterola pa tako smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Smanjuje i trigliceride koji oštećuju krvne žile. Cimet povećava razinu dobrog kolesterola, a smanjuje razinu lošeg.

Cimet poboljšava razinu hormona inzulina koji regulira ugljikohidrate i masti u tijelu, te pospješuje transport šećera iz krvi u stanice. Na taj način ubrzava metabolizam.

Jedan od sastojaka cimeta ima svojstvo oponašanja inzulina pa poboljšava apsorpciju glukoze u stanice, ali ipak djeluje sporije od inzulina. Smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera i Parkinsonove bolesti.

Cimet ometa rast tumora u krvnim žilama. Znanstvenici kažu da cimet djeluje toksično na stanice raka i čak ih i ubija. Isto tako, cimet je dobar u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, dobro liječi gljivice koje su uzrok infekcija respiratornog trakta.

Cimet ima antimikrobni učinak pa štiti od karijesa i povoljno utječe na svjež dah. Za gubitak kilograma cimet je dobar u kombinaciji s medom. Možete skuhati u dva dcl vode pola žličice cimeta i žlicu meda i to pijete ujutro i navečer.

Autor: S. G., Foto: AGfoto/Shutterstock