Čičak i njegova ljekovita svojstva

Čičak, Foto: erapictures/Shutterstock

Čičak je dvogodišnja grmolika biljka koja može narasti i do 1,5 m. korijen je vretenasti, a listovi dugi i do 50 cm. U prošlosti je čičak bio prepoznat kao hrana i sredstvo za liječenje reume, artritisa i gihta. Korištenje čička kao lijeka je praktično i utoliko što ga se pri branju teško može zamijeniti sa nekom otrovnom biljkom.

Čičak potječe iz Azije, ali je rasprostranjen i po Sjevernoj Americi i Europi. U Hrvatskoj spada među najrasprostranjenije korove. Može ga se naći na neobrađenim poljima, uz ceste, potoke i rijeke.

Ljekovita svojstva čička prepoznata su za mnoge bolesti i tegobe: upale usne šupljine, za smirenje kašlja, kod oteklina limfnih žlijezda na vratu, za stvaranje bijelih krvnih zrnaca, pri poticanju apetita i bolju probavu, za bolji rad mjehura i bubrega, za dezinfekciju kože i ostale.

Kod kuće možete napraviti nekoliko pripravaka od čička koji će pomoći vašem zdravlju:

Čaj od čička se sprema tako da usitnjeni korijen prelijete kipućom vodom i otsavite da se lagano kuha 3 minute. Kada je skuhan, čaj ostavite 10-15 minuta da odstoji. Pijte ga zaslađenog medom nekoliko puta dnevno ili ga koristite za obloge.

Ulje od čička napravite tako da svježi korijen prelijete čistim alkoholom i ostavite u zatvorenoj posudi da odstoji 15-ak dana. U mješavinu dodajte maslinovo ulje, te sve ostavite prekriveno gazom da stoji još 4 tjedna. Alkohol će s vremenom ishlapiti, te smjesu nakon toga procijedite i čuvajte na hladnom mjestu.

Čičak možete koristiti i kao losion za kosu. Svježi korijen prelijte kipućom vodom i kuhajte 10-ak minuta. Nakon kuhanja dodajte jabučni ocat i narezani crveni luk. Ostavite tako da odstoji cijeli dan, a kasnije procijedite. Ovaj losion nanesite na glavu i pustite da stoji sat vremena, nakon toga isperite. Ovaj postupak ponavljajte dokle god je potrebno.

Autor: M.T., Foto: erapictures/Shutterstock