Četke za kosu

četke za kosu
Četke za kosu, Foto: Africa Studio/Shutterstock

Imali vi dugu, kratku, ravnu ili kovrčavu kosu, svejedno vam je za nju potrebna odgovarajuća četka. Četka koja će njegovati vašu kosu, pružiti joj dovoljnu zaštitu, a ujedno napraviti savršenu frzuru u samo nekoliko minuta. No, kako odabrati četku namijenjenu upravo vašoj vrsti i tipu kose?

Danas u trgovinama možete naći mnogo različitih modela i vrsta četki. Koji ćete model odabrati, ovisi isključivo o duljini i volumenu vaše kose. Najjednostavniji model jest prozračna, lagana za upotrebljavanje, četka sa rijetkim zupcima. Namijenjena je uglavnom srednje gustoj i vrlo gustoj kosi, punog volumena i duljine. Međutim, lako se prilagođava i ostalim tipovima kose, rijetkoj ili sasvim kratkoj. Lagana je za čišćenje, možete je samo oprati pod mlazom vode i samo nasapunati. Važno je da je očistite od kose koja je na njoj ostala, kako to ne bi sprječavalo češljanje, već bi ono bilo potpuno neometano.

Imate li kovrčavu, neukrotivu kosu, za vas je idealna četka ona pod nazivom “lopatasta”. Samo ime dobila je po svom specifičnom izgledu, i iako ne izgleda posebno, savšeno pomaže kod raščešljavanja kovrča. Prije korištenja ove četke, dobro operite kosu kako se na četki ne bi nakupile bakterije i štetni čimbenici. Ako je i prilikom češljanja kosu nemoguće raščešljati, pokušajte je češljati od vrhova pa tek tada od vlasišta. Često se na kosi stvaraju maleni “čvorovi” koji onemogućuju prolazak četke po cijeloj kosi.

Uobičajena okrugla četka pomaže vam želite li imati ravnu kosu, ili frizuru kao da ste upravo došli iz frizerskog salona. Nju uvijate samo po nekoliko pramenova zajedno, dok ostatak kose zavežete u rep ili kopčom kako vam ne bi smetala. Dobit ćete odličnu frizuru, koja se još naziva “fen” frizura. Prije uvijanja ovom četkom, uzmite prije spomenuti model četke sa rijetkim zupcima. Kosa će biti spremnija za daljnje oblikovanje.

Autor: D.Š.  Foto: Africa Studio/Shutterstock