Celulit – kako ga se riješiti uz pomoć vježbe

vježbe istezanja
Vježbe istezanja, Foto: Aleksandr Markin/Shutterstock

S problemom celulita se danas suočavaju gotovo sve djevojke, a zanimljivo je da na njega nisu imune niti one mršave i vitke. Istraživanja govore da celulit ima čak 98 posto žena pa i u blagom obliku. Najčešće zahvaća područje stražnjice i bokova. No, većina se na njega ne obazire jer vjeruju da ga se teško ili gotovo nemoguće riješiti.

U redu je biti zadovoljan svojim tijelom, ali ako ovoga puta ipak odlučite objaviti rat celulitu, znajte da ste na pravom mjestu jer rat je moguće i dobiti! Naravno, uz nešto naporniji trud i rad, ali učinak vježbanja je potpuno opravdan. Uz tri do četiri puta tjedno i pravilnu prehranu, riješit ćete ga se na duge staze.

U nastavku vam donosimo četiri najbolje vježbe protiv celulita uz pomoć kojih ćete izravnati noge, stražnjicu i bedra te se zauvijek riješiti nakupljene masnoće.

Vježba podizanja noge

Lezite na leđa i savijte koljeno jedno noge, dok drugu nogu držite ispruženu. Ispružena noga bi trebala biti u istoj ravnini sa savijenom nogom. Pritom raširite ruke i uvucite trbuh pa što duže pokušajte ostati u tom položaju.

Iz tog položaja podignite kukove i dobro stegnite stražnjicu. Kukovima biste trebali formirati ravnu liniju od stopala pa sve do ramena. Jedna noga treba ostati savijena. Za vježbu je važno da cijelo vrijeme podižete torzo i kukove zajedno jer u tom slučaju mišići stražnjice rade najbolje.

Napravite seriju od tri puta po 16 ponavljanja, zatim uzmite pauzu od nekoliko sekundi, ali cijelo vrijeme držite stražnjicu i trbuh stegnutima. Nakon toga ponovite s drugom nogom.

Vježba iskoraka

Za ovu vježbu bit će vam potrebni utezi za vježbanje od pola kilograma. Uzmite u svaku ruku po jedan, a ruke držite uz tijelo. Pazite da ih ne naslonite na tijelo, one bi cijelo vrijeme trebale biti na lagano odstojanju. Dlanovi trebaju biti okrenuti prema tijelu.

Napravite iskorak jednom lijevom nogom, a tijelo spuštajte tako dugo dok vam lijevo koljeno ne bude u pravom kutu, nekoliko milimetara od samog poda. Vratite se u početni položaj.

Vježbu ponovite 16 puta sa svakom nogom. Ako ste početnik i teško vam je, pokušajte bez utega.

Vježba na stepenici

Za ovu vježbu ponovo će vam biti potrebni utezi koje ćete držati u rukama za vrijeme izvođenja vježbe.

Potrebna stepenica za ovu vježbu trebala bi biti u visini do vaših koljena.

Podignite desno stopalo na stepenicu tako što ćete se oduprijeti petom te iste noge sve vaše tijelo ne bude potpuno uspravno, a vi ne budete stajali na jednoj nozi na stepenici. Nakon toga se vratite u početni položaj dok lijeva noga ne dodirne pod.

Odradite ovu vježbu 20 puta sa svakom nogom, a ako vam je preteška, pokušajte bez utega.

Najbolja vježba za stražnjicu

Uzmite utege u ruke te ih ispružite i spustite tako da stoje ispred bedara. Dlanove okrenite prema nogama. Savijte koljena i spustite tijelo tako da vam šake budu iznad stopala, točno u visini tijela. Tijelo bi trebalo biti paralelno s podom. Zadržite nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj.

Napravite tri serije po 16 puta.

Uz ove vježbe za celulit nećete se dugo mučiti s njime. Za samo nekoliko mjeseci vidjet ćete promjene. Uz navedene vježbe preporučujemo i pravilnu prehranu te dovoljan unos vode. Držite li se svih pravila, borba s celulitom će biti uspješna.

Autor: M.L., Foto: Aleksandr Markin/Shutterstock