Celulit i kako ga se brzo i efikasno riješiti

vježbanje na strunjači

Celulit je problem s kojim se suočava gotovo svaka žena. Većina još uvijek vjeruje kako je genetika jedini krivac za pojavu neželjene narančine kore, međutim više od pedeset posto celulita javlja se kao posljedica nezdravog načina života.

U svijetu se hrpa novca potroši na razne preparate protiv celulita, ali oni imaju upitan učinak jer se neželjene nakupine vrlo brzo ponovno pojave.

Celulit se znatno češće javlja kod žena nego kod muškaraca jer su žene podložnije hormonalnim promjenama, a i menstrualni ciklus također ima važnu ulogu jer tijelo prije menstruacije otpušta enzim koji razbija stanice kolagena.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako celulit možete učiniti manje vidljivim i držati ga pod kontrolom.

Riješite se masnog tkiva

Više masnog tkiva na kritičnim mjestima znači da će celulit na tom području biti izraženiji. Topljenjem masnog tkiva smanjuje se napetost na kritičnim područjima, što smanjuje i samu vidljivost celulita.

Promijenite prehranu

Topljenje masnog tkiva svakako ima pozitivan utjecaj na celulit, ali nije konačno rješenje. Pravilnom i uravnoteženom prehranom možete prije otopiti masne naslage i poboljšati opće zdravlje. Namirnice koje svojim sastavom povoljno djeluju u bori protiv celulita su sjemenke suncokreta, banane, ljute papričice, jaja, đumbir, ječam, a od pića – voda. Voda pomaže u izbacivanju toksina odgovornih za stvaranje celulita, a nedovoljnim unosom dolazi do nakupljanja vode i stvaranja celulita.

Uvrstite omega-3 masne kiseline u prehranu

Jedna od prednosti uzimanja omega-3 masnih kiselina je i smanjenje upalnih procesa u organizmu te poticanje proizvodnje kolagena, što može doprinijeti smanjenju celulita. Osim toga, nedovoljan unos omega-3 i omega-6 masnih kiselina može dovesti do različitih zdravstvenih poteškoća pa biste svakako trebali u prehranu uključiti namirnice koje sadrže ove kiseline.

Budite aktivni

Trčanje, brzo hodanje i plivanje najučinkovitije su vježbe za rješavanje celulita jer ovih nekoliko vrsta fizičke aktivnosti ostavljaju trag na problematičnim zonama. Ako nemate previše slobodnog vremena, vježbajte kod kuće.

Trideset minuta dnevno bit će sasvim dovoljno za najkritičnije dijelove, noge i stražnjicu. Kratki čučnjevi s blago raširenim nogama također daju odlične rezultate.

Vježbe

  • Lezite na trbuh, zategnite noge i pripazite da su vam leđa uspravna. Naizmjence podižite lijevu i desnu nogu. Pripazite da svaku podignete najmanje osam puta.
  • Stanite uz zid i spustite se u sjedeći položaj. U toj pozi ostanite najmanje 30 sekundi.

Autor: A.V., Foto: Africa Studio/Shutterstock