Čaj za mršavljenje

čaj od limuna

Čaj se pije diljem svijeta u raznim oblicima, a svaki od tih oblika donosi neke zdravstvene prednosti. Neke vrste čaja pomažu i kod mršavljenja. Ako se uz ispijanje čaja iskombiniraju vježbe za mršavljenje kod kuće te zdrava prehrana, rezultati mršavljenja su zajamčeni. Jutarnju kavu se tako savjetuje zamijeniti čajem.

Flavonoidi koji se nalaze u čaju pomažu tijelu da brže razgrađuje masnoće i potiču metabolizam, a kofein utječe na potrošnju kalorija povećavajući energiju.

S obzirom na to da ubrzava metabolizam, čaj je vrlo koristan i nakon što osoba izgubi neželjene kilograme. Nakon mršavljenja metabolizam se uspori što nije dobro, a jedan od način da ga održite brzim je redovito ispijanje čajeva.

Čajevi koji se smatraju dobrima za mršavljenje su crni čaj, čaj od limuna, čaj od valerijane, rooibos čaj, bijeli čaj, zeleni čaj i oolong čaj.

Crni čaj

Crni čaj ima vrlo bogat i jak okus, a fermentacijom se povećava udio kofeina u njemu. Ova se vrsta čaja najčešće koristi za izradu ledenog čaja, a polifenoli u crnom čaju mogu spriječiti apsorpciju masti u crijevima. Nikako ga ne bi trebali piti s mlijekom ako želite izgubiti kilograme.

Čaj od limuna

Čaj od limuna je najbolji saveznik u eliminaciji masnih naslaga u području trbuha te može pomoći da se istope sve masne naslage koje su uzrokovane slanom hranom ili alkoholom.

Čaj od valerijane

Čaj od valerijane je cijenjen zbog svog blagog sedativnog učinka koji pomaže imati bolji san. Kako nesanica negativno utječe na glad zdravi san će potaknuti proizvodnju hormona koji sagorijevaju masnoće.

Rooibos čaj

Rooibos čaj je prirodno sladak zbog čega se u njega ne dodaju nikakva sladila, a dobar je za masne naslage oko trbuha zbog moćnog flavonoida aspalatina.

Bijeli čaj

Bijeli čaj je slatkog i laganog okusa te sprečava stvaranje novih masnih stanica i ubrzava raspad postojećih masnih stanica.

Zeleni čaj

Zeleni čaj nije fermentiran zbog čega se smatra jednim od najboljih čajeva za čišćenje organizma. Potrebno je piti sedam šalica običnog zelenog čaja na dan kako bi uspjeli izgubiti nekoliko kilograma i razbiti dio masnih naslaga u području trbuha.

Oolong čaj

Oolong čaj je jednako kao i zeleni čaj bogat flavonoidima zbog čega su njegovi rezultati ispijanja jednaki kao i kod zelenog čaja, a ponekad čak i bolji.

Autor: A.Z., Foto: Zb89V/Shutterstock