Čaj za bubrege

čaj

Bubrezi su zaduženi za eliminiranje štetnih tvari iz organizma. Uz pomoć bubrega izbacujemo iz tijela toksine, sol i sve nakupljene otrove. Zbog toga su vrlo važan organ u ljudskom tijelu i moramo ih ponekad očistiti kako im se funkcija ne bi smanjila.

Osim što je potrebno svakodnevno unositi puno tekućine u tijelo kako bi se bubrezi čistili, pokušajte još uz ljekovite trave dodatno pročistiti bubrege jer biljke posjeduju i mnoga ljekovita svojstva.

S vremenom se u bubrezima nakupljaju pijesak, sol, kamenčići i otrovi.  Za čišćenje i bolju funkciju bubrega čajevima, pomoći vam mogu neke od biljaka kao što su kopriva, peršin, crkvina, komorač ili preslica.

Čaj od peršina ili korijandera

Šalicu listova peršina ili korijandera dobro operite i isjeckajte na krupne komade. Stavite u posudu u koju ste ulili vode taman da prekrije listove. Sve zajedno stavite na vatru i pustite da zakipi i kuha se 15 minuta. Poklopite poklopcem i ostavite da se ohladi. Nakon toga procijedite i stavite u hladnjak da se dobro rashladi. Pijte jednu šalicu čaja dnevno. Ako želite jači čaj za još bolje čišćenje, ostavite peršin ili korijander neka stoji u vodi bar 30 minuta. Nakon par dana vaši će bubrezi biti čisti. Nemojte konzumirati ovaj čaj u trudnoći.

Čaj od koprive, komorača i preslice

Čaj od koprive, preslice i komorača možete napraviti koristeći sve biljke u jednakom omjeru. Jednu žličicu prelijte s 2,5 dl kipuće vode i ostavite da odstoji 5 minuta. Nakon toga procijedite i pijte ujutro na prazan želudac ili prije ručka. Nemojte sladiti čaj i pijte ga polako malim gutljajima. Ovaj čaj možete koristiti i kod upala mokraćnih organa. Pomaže i kod kamenca i pijeska u bubrezima.

Čaj od crkvine

Crkvina je poznata biljka kod liječenja bolesti mokraćnog sustava. Koristi se za čišćenje bubrega, djeluje protiv kamenca i pijeska u bubrezima. Prelijte 2 velike žlice listova crkvine s 2 dl vode i ostavite da odstoji 30 minuta. Procijedite i pijte nezaslađeno par puta dnevno.

U svakodnevnu prehranu uključite i namirnice kao što su brusnica, lubenica, limun ili sjemenke buče. Pomoći mogu i dodaci u prehrani u obliku vitamina i minerala. Ako ste započeli kuru čišćenja bubrega unosite dodatne količine magnezija i vitamina B skupine.

Autor: M.L., Foto: Africa Studio/Shutterstock