Čaj od lipe

caj-od-lipe

Lipa je vrlo rašireno stablo koje daje ljekovite cvjetove. Oni se već dugo vremena koriste u narodnoj medicini za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. Stablo lipe, latinskog naziva Tilla, uglavnom raste u Sjevernoj Americi i Europi, a budući da je otporna, može rasti i na 1100 metara nadmorske visine.

Sama može narasti do 30 m visine i živjeti nekoliko stotina godina. Stablo je prepoznatljivo po svojim malenim, žućkastim cvjetovima i karakterističnom mirisu koji se širi oko njih. Upravo se od njih radi čaj i razni preparati za liječenje. Lipa cvate tjedan dana i tada se cvjetovi beru zajedno s okolnim listovima.

Najljekovitija sorta lipe je Tilla cordata koja, osim u Europi, raste i u zapadnoj Aziji. Osim nje, poznate su i vrste Tilia officinalis, Tilia platyphyllos, Tilia grandifolia i Tilia parvifolia. Čajevi i ostali preparati mogu se raditi od bilo koje od ovih vrsta i bit će dovoljno učinkoviti.

Ljekovitost lipe

Lipa se koristi za liječenje mnogih različitih zdravstvenih tegoba. Najčešće se koristi za liječenje probavnih smetnji i problema sa žučnim mjehurom. Pomaže kod proljeva, zatvora, grčeva i čireva u probavnom sustavu. Ako se redovito pije prije spavanja, liječit će i probleme nadutosti i bolova u trbuhu, ali i nesanice. To je zato što je lipa prirodni sedativ, pa ima izuzetno umirujuće djelovanje. Ublažava napetost i nervozu, smanjuje tjeskobu, smiruje živce i pomaže u ublažavanju ostalih tegoba psihičke prirode.

Čaj od lipe izrazito je učinkovit i za borbu protiv gripe i prehlade. Budući da je bogat vitaminima i antioksidansima, jača imunitet, pa sprječava infekciju ili, ako se ona ipak dogodi, pomaže u njenom suzbijanju. Djelovanje lipe na infekcije može biti toliko jako da snižava čak i povišenu tjelesnu temperaturu uslijed bolesti, što se događa i zbog toga što potiče znojenje, čime se izbacuje višak toksina iz tijela.

Čaj od lipe još se pije i za snižavanje krvnog tlaka, što sprječava kardiovaskularne bolesti, zatim za ublažavanje bolova kod mokrenja, uzrokovanih urinarnom infekcijom, jer djeluje i kao diuretik. Lipa općenito čisti krv i bubrege te liječi bubrežni kamenac, djeluje na krv tako da ublažava anemiju i slabokrvnost, a kod respiratornih bolesti ublažava kronični i grčeviti kašalj. Sprječava čak i upalu pluća i dušnika.

U kozmetici, lipa se može koristi za smanjenje i sprječavanje nastanka bora te za ublažavanje pjegavosti kože. Djeluje i na rane i opekline, tako da se čajem ispiru rane i time sprječava nastanak infekcije. Također, lipa sprječava i opadanje kose.

Kako bi djelovanje lipe bilo najučinkovitije, vrlo je važno ispravno pripremiti čaj. Za pojačavanje djelovanja na neku tegobu, čaj se mora pripremiti na poseban način. Evo kako.

Priprema čaja od lipe

Klasična priprema čaja od lipe

Ako pijete čaj od lipe samo zbog užitka, a ljekovito djelovanje samo vam je bonus, pripremite ga na klasičan način – po uputama na pakiranju ili, ako pijete čaj koji ste sami osušili, tako da zagrijete 2 dcl vode do vrenja, nakon toga stavite u njega vrećicu čaja ili jednu čajnu žlicu osušene lipe. Čaj potopite i ostavite 10-15 minuta. Ako kuhate čaj koji nije u vrećici, procijedite prije konzumacije. Najbolje je piti ga dva puta dnevno, svježe pripremljenog.

Priprema čaja od lipe za opuštanje

Ako pijete čaj od lipe kako biste se opustili i lakše utonuli u san, ali i liječili malokrvnost, prehladu, upalu dišnih organa, bolove pri mokrenju ili bubrežne bolesti te pospješili probavu, čaj skuhajte ovako.

Zakuhajte litru vode i nakon što zakipi, u nju stavite 10 do 20 g osušenih cvjetova lipe. Sve prelijte s još malo kipuće vode i pustite da odstoji 5-10 minuta. Procijedite čaj i pijte ga tri puta dnevno po jednu šalicu. Ostatak čaja pijte kroz dan umjesto vode.

Priprema čaja od lipe za čišćenje krvi

U 2 .5 dcl vode dodajte 25 g cvijeta od lipe i kuhajte dok se napola ne skuha. Čaj tad možete dodati mlijeku ili kavi s jednom žlicom meda i tako piti po šalicu ili dvije dnevno, na duže vrijeme.

Priprema čaja za slabokrvnost i želučane smetnje

Ako kronično patite od želučanih smetnji ili slabokrvnosti, napravite pripravak od vina i lipova cvijeta. U 2.5 dcl crnog vina stavite 25 g lipova cvijeta i jednu veliku žlicu meda, pa sve namačite od 12 do 16 sati. Kroz dan, svakih 1-2 sata, popijte po jednu veliku žlicu ovog pripravka i to redovito činite najmanje 3 do 4 mjeseca.

Priprema čaja od lipe protiv proljeva

Skuhajte pola litre vode i prije nego počne kipjeti, maknite je s vatre. U vodu dodajte 30 g čaja od lipe i kamilice, dodajte i po 10 g šipka, ružina cvijeta, petrovca i dupčaca. Ostavite sve poklopljeno na sat vremena. Prije konzumacije čaj procijedite i pijte tijekom dana, poželjno dok je još uvijek topli.

Priprema čaja od lipe za skidanje temperature

Ovako pripremljen čaj od lipe potiče znojenje, stoga je idealan za snižavanje temperature, umanjivanja groznice i liječenja nazeba. Priprema se tako da u pola litre vode, koju prije nego prokuha maknemo s vatre, dodamo 25 g cvijeta lipa, kamilice i bazge. Dodamo i 15 g čaja pomoćnice i bijele saponarije. Sve promiješamo i ostavimo poklopljeno na sat vremena. Čaj procijedimo i također pijemo topli kroz cijeli dan.

Autor: V.B., Foto: zvaigznulietus/Pixabay