Čaj od kamilice

čaj od kamilice

Kamilica je ljekovita biljka koja je u našim krajevima široko rasprostranjena, a čaj od kamilice je jedno od omiljenih napitaka. Postoji nekoliko vrsta, a najljekovitije su njemačka i rimska kamilica. Kod nas se najčešće upotrebljava njemačka kamilica.

Postoji više razloga zašto je dobra kamilica. Ona djeluje antiupalno, antiseptički, kao probavni stimulans, protiv menstrualnih bolova, njeguje problematičnu kožu, jača kosu, djeluje protiv grčeva, antialergijski, umirujuće, kao blagi analgetik, opušta mišiće i poboljšava funkciju jetre.

Zbog svog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna i protiv kandide i stafilokoka, a krema s kamilicom će sigurno pomoći kod zacjeljivanja rana.

Kamilica je djelotvorna i kod čira, upalnih problema poput artritisa, kolika i gastrointestinalnih grčeva, a cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji mogu ublažiti menstrualne bolove.

Spoj iz ljekovite biljke po imenu apigenin ima umirujuće djelovanje, a kada se kamilicu prelije vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome čira na želucu, peludne groznice i astme, a djeluje i protiv temperature i antialergijski.

Inhaliranjem para kamilice ubrzava se liječenje začepljenog nosa i hunjavice, a antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja.

Kamilica sadrži levomentol koji smanjuje bore od sunca, zagađenja i stresa, i koji poboljšava strukturu kože. Pomaže i kod različitih iritacija, gnojnih rana, akni, osipa i drugih kožnih problema.

Kako bi napravili čaj od kamilice potrebno je u jednu šalicu vode staviti 2 žlice cvjetova kamilice i preliti ih sa 2,5 dcl zakipjele vode. Nakon toga čaj je potrebno promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji oko pola sata. Nakon što odstoji potrebno ga je procijediti i popiti.

Kamilicu nije dobro kuhati, već ju je potrebno samo pariti vrelom vodom nakon čega ju treba ostaviti da odstoji. Alergija na cvjetove je rijetka, ali je moguća, posebice ako je osoba alergična na neku od biljaka iz porodice glavočika.

Savjetuje se izbjegavati kamilicu kod uzimanja sredstva na bazi kininovca i oraha, a posebice se ne smije uzimati ako osoba koristi homeopatske lijekove kako im ne bi blokirala apsorpciju.

Konzumacijom kamilice nema nuspojava, zbog čega se može piti svakodnevno, a čaj se najviše preporučuje osobama koje pate od grčeva, bolova u crijevima, želučanih smetnji, bolesti mjehura i proljeva. Ako imate menstrualne bolove isto tako možete posegnuti za ljekovitim napitkom.

Autor: A.Z., Foto: cozgrl05/free images