Čabar, grad blizu granice

crkva u cabru
Crkva u Čabru, Foto: Croq/Wikimedia

Usred čarobnog Gorskog kotara okruženog šumama s jedne i brdima s druge strane nalazi se grad zanimljivog imena Čabar koji svoj naziv duguje maloj rječici Čabranki, što razdavaja Čabar od Republike Slovenije.  Čabar se nalazi u zapadnoj Hrvatskoj i to na krajnjem sjeveru Primorsko-goranske županije s tim da područje grada obuhvaća i područje bivše općine Čabar koja uključuje 5 većih mjesta bivše općine gdje ubrajamo Čabar, Prezid, Tršće, Gerovo i Plešce. Radi se o području s ugodnim ljetima te poprilično oštrim zimama, što ne iznenađuje obzirom na njegov položaj.

Za Čabar možemo reći kako je bogat prirodnim ljepotama čemu sigurno ide u prilog i činjenica kako velik dio njegovog područja čini šuma, zašto ga zovu najvećim zelenim parkom na svijetu.

Čabar zapravo zauzima četvrtinu Gorskog kotara, odnosno treći je po veličini  grad u Primorsko-goranskoj županiji. Prostire se na visinama iznad metara nad morem zbog čega ima nepovoljan geografsko – prometni položaj.

Pored svojih prirodnih bogatstava, Čabar je poznat po brojnim sportskim aktivnostima, gdje treba ubrojiti sportski ribolov, skijaško trčanje, slalom, veleslalom i šah. Dakle svi vi istinski zaljubljenici u prirodu znajte da imate velik broj mogućnosti za naći zabavu.

U tu zabavu možemo ubrojiti obilazak dvorca Zrinskih, baroknu župnu crkvu sa kalvarijom prema groblju te staru kovačnicu Urh.

Od starih kuća kao spomenika treba izdvojiti kuću Vesel koja se nalazi u Prezidu, a građena je od kamena i drva, četverokutnog tlocrta, dvostrešnog poluskošenog krovišta pokrivenog crijepom. Nalazi se na kosini tla gdje je s ulične strane prizemnica, a s dvorišne niska katnica.

Naravno da na teritoriju grada Čabra postoji puno drugih spomenika koje vrijedi vidjeti, a vama dajemo na izbor da odlučite što ćete izabrati.

Bitno je znati da izbora imate mnogo te da će vas vjerojatno najviše oduševiti činjenica kako se nalazite u pravom malom prirodnom raju koji vam nudi pregršt sadržaja, a najbolje od svega što ćete se osjećati kao da ste izvan svega što se događa u svakodnevnom životu.

Autor: S.Š. Foto: Croq/Wikimedia