Brusnik, otok od lave

viški zaljev
Viški zaljev, Foto: Ex137/Wikimedia

Otok Brusnik, zajednom s otokom Jabuka, spada u jedini jadranski pučinski otok lave. Uz njih i otok Palagruža je mjestimično eruptivnog podrijetla, te svi zajedno spadaju u Viški arhipelag tvoreći “jadranski vulkanski trokut”. Prema geološkim teorijama Brusnik i Jabuka, te dijelovi Komiške uvale na Visu i Palagruže, nastali su nakon što se magma izlila u more.

Brusnik je naš nenaseljen otok površine samo 3 ha, smješten u neposrednoj blizini otoka Visa, u području bogato ribom. Ne postoji organizirani transport do Brusnika, te je do njega jedino moguće doći vlastitom brodicom.

Otok je zaštićeno područje stoga je zabranjeno prilikom posjeta na bilo koji način ugrožavati biljni i životinjski svijet koji tamo obitava. Na otoku je moguće vidjeti nekoliko endemičnih vrsta kao što je dubrovačka zečina i crna gušterica.

Velike količine željeza, konkretno magnetita, koji se nalazi u zemljanom sastavu otoka, kompasi mnogih brodova koji prolaze uz Brusnik postaju neupotrebljivi jer magnetske igle ne pokazuju pravi smjer.

Otok je visok 23 m, dugačak oko 200 m, a širok do 150 metara. Njegovi istočni grebeni strmo se spuštaju u more dok se na zapadnoj strani nalazi mala uvala u kojoj se može pristati s manjim brodicama.

U davna su vremena na ovoj otok dolazili viški ribari u lov na jastoge. Njih su čuvali U takozvanim “jastožarama”, koji se na otoku i danas mogu vidjeti. Jastožare, odnosno čuvališta jastoga, nalikuju na mala, kamenom ograđena jezera ispunjena morskom vodom u kojima se ulovljeni rakovi čuvaju.

More je u jastožarama uvijek svježe jer voda lako prodire kroz porozno žalo u kojem su bazeni izdubljeni, pa se rijetko zagrijava preko mjere.

I dok je na susjednim otocima bilo moguće oprati sebe i odjeću ili se obrijati, na Brusniku takvog luksuza nije bilo; voda je svetinja i koristila se samo za piće, a nije ju se smjelo trošiti ni na umivanje.

Ribari su znali kako bi izgradnja kučica i zaklona omogućila i drugim, manje sposobnim ribarima dolazak na Brusnik, pa su radije svake zime ovdje živjeli pećinskim načinom života riskirajući da ostanu bez pitke vode i umru od žeđi, plaćajući samo svojom hrabrošću i odvažnošću cijenu za svakog ulovljenog raka.

Autor: M.T. Foto: Ex137/Wikimedia