Brod Moravice

brod moravice prekrivene bijelim pokrivačem
Brod Moravice prekrivene bijelim pokrivačem, Foto: Kiki273/Wikimedia

Brod Moravice općina je u Primorsko-goranskoj županiji smještena na sjeveroistočnom dijelu Primorsko-goranske županije, u zapadnom dijelu Gorskog kotara, na 560 m nadmorske visine. Od Zagreba su udaljene 120 km, a po broju stanovnika smatraju se najmanjom i ujedno najstarijom općinom u Gorskom kotaru. Pogledamo li malo povijest tada možemo saznati kako se nekad davno ovo mjesto zvalo Moravice, zatim Gornje Moravice, Turanj, Brodske Moravice. Prvi je put ime mjesta zabilježeno u ispravi Bele IV. 1260. godine.

U 15. i 16. stoljeću na širu okolicu općine upadaju Turci zbog čega dio stanovništva odlazi u Kranjsku. Puno su kasnije knezovi Zrinski i Frankopani u čijem je posjedu bilo navedeno područje, naseljavali svoja imanja došljacima iz Primorja, Bosne i drugih krajeva.

Iz tog burnog vremena potječe čuvena kula Turanj koju je dao izgraditi knez Zrinski za obranu od Turaka. Kula je sazidana od kamenih blokova sa tri etaže s puškarnicama i pokretnim drvenim stubama. U 19. stoljeću preuređena je u zvonik.

Što se tiče sakralnih objekata, treba izdvojiti crkvu Majke Božje Škapularske. Naime radi se o velikoj zavjetnoj crkvi u Moravičkim Selima koja se prvi put spominje 1633. godine, a nalazi se na uzvisini usred mjesta. Ima oblik pačetvorine i višekutnu apsidu te masivan zvonik šiljatog krova ispred zapadnog pročelja.

Iznutra je crkva vrlo dobro očuvana, a čitavim prostorom dominira drveni izrezbareni glavni oltar. U središnjoj niši nalazi se kip Bogorodice s djetetom, a kao spomenik nulte kategorije pod zaštitom je Zavoda za zaštitu kulturne baštine. Tijekom godina crkva je više puta dograđivana i preuređivana s tim da se krovište urušilo 1977. godine. Ponovno je obnovljena 1989.

Brod Moravice kao što možemo vidjeti ima poprilično dugu povijest isprepletenu raznim događajima, a tome svjedoče brojni spomenici iz davnih vremena. Ako ste veliki ljubitelj povijesti i ujedno prirode, tada vam savjetujemo da se zaputite prema ovom povijesnom mjestu. Brod Moravice još su jedan veliki povijesni trag koji su nam ostavili naši preci, a koji moramo cijeniti i čuvati.

Autor: S.Š. Foto: Kiki273/Wikimedia