Brijunska regata

Pogled na Brijune, Foto: Modzzak/Wikimedia

Pored toga što se nazivaju “rajem na zemlji” Brijuni su prava prilika da doživite prirodu na pravi način i to tako da se družite s njezinim stanovnicima. Svi znamo da se radi o jedinstvenom otočju na kojem se nalazi prekrasni park u kojem se nalaze neke životinje koje smo dosada mogli vidjeti samo u zološkom vrtu, ili na televiziji.

Pored prekrasne prirode i njezinih stanovnika, tu je i velik broj kulturno-povijesnih tragova koji nam pričaju o prošlosti i o svemu onome što je na neki način obilježilo život na ovom području. Dakle radi se o bogatom programu koji uključuje jednu poprilično zabavnu aktivnost, a radi se o poznatoj regati.

Brijunska regata je jedriličarska regata koja se odvija u fažanskom akvatoriju. Fažanska je rivijera poznata kao ona koja je među prvima počela koristiti svoje ljepote za razvoj nautičkog turizma. Tada su česta bila krstarenja duž obale za vrijeme ljetnih jeseci, kada su se “Trabakuli” nakon odrađenih dnevnih obaveza pretvarali u “Krstaše”.

Dakle ujutro bi se lovile ribe, danju bi se kupalo, a noću pjevalo i plesalo. Razvoju jedrenja na ovim je prostorima doprinijelo osnivanje jednog od prvih klubova za jedriličare poznatiji kao “Yacht Geschwader” u Puli i to od strane mornaričkih časnika tadašnje Austrougarske.

U to su se vrijeme održavale brojne regate koje su dovodile mondeni svijet iz čitave Europe na naše priobalje. Pula, Brijuni i Fažanski kanal postali su jako rano važan centar za jedriličare i sve one koji su voljeli more.

Danas se na tom području svake godine održava čuvena regata kojom se nastoji podsjetiti na nekadašnja vremena i razvoj ovog dijela obale. Danas se organizira čuvena regata kojom svi sudionici mogu uživati u nevjerojatnim prirodnim ljepotama područja kojim plove.

Kako svaka manifestacija tako i ova nastoji sačuvati uspomenu na nekadašnja vremena, odnosno na ovaj zabavan način želi se sve prisutne upoznati s počecima jedrenja. Brijunska regata započinje startom trećeg plova ispred luke Fažana, s tim da start četvrtog plova ide 20 minuta nakon prolaska cilja zadnjeg broda, ali ne kasnije od 14:00 sati.

Autor: S.Š. Foto: Modzzak/Wikimedia