Briga o novorođenčetu

mama i beba

Svaku ženu razmišlja o tome zna li i može se dobro brinuti o svojoj bebi, osobito kada se radi o prvom djetetu. Kod prvog djeteta žene hvata panika hoće li svom djetetu znati pružiti svu potrebnu njegu i skrb. Neke se opskrbe knjigama, čitaju preko Interneta, razgovaraju s ginekologom, posavjetuju se s drugim majkama, sve u svrhu postizanja što više informacija kako se najbolje brinuti za svoju bebu.

Po rođenju bebe svaka žena osjeti majčinski instinkt i dobije nagone o pravilnom odgoju djeteta. To je osjećaj koji majka ima u sebi i koji osjeti po rođenju svog djeteta. Prepustite se i uživajte u svakom trenutku sa svojim djetetom. Ako se susretnete s nekim problemom, reagirajte mirno i savjesno. Sva pitanja koja vas muče pitajte. U rodilištu vam medicinske sestre i liječnici stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice.

Ako ne znate kako previti svoje dijete i kako ga pravilno hraniti, slobodno pitajte neka vam pokažu. Pri izlasku iz bolnice neka uz vas bude rodilja koja je sve to prošla i može vam dati sve savjete. Patronažna sestra će vas posjetiti po izlasku iz rodilišta. Nju možete pitati za svaki savjet. Prvo kupanje obavit će upravo ona. Nakon toga ćete sami morati znati okupati svoju bebu, previti je i znati kako je pravilno držati.

Novorođenče treba pravilno držati za leđa i glavicu dok beba ne ojača. Morate voditi računa o cijepljenju. O svemu će vas obavijestiti, a vi morate bebu cijepiti na vrijeme i po rasporedu.

Kako bi spriječili “smrt u kolijevci” obvezno stavljajte bebu na tvrdi madrac i neka spava sa strane, nikako na leđima ili na trbuhu. Ne približavajte dekicu kojom je pokrivate licu kako se beba micanjem rukicama ne bi pokrila i onemogućila si disanje. Igračke iz krevetića obvezno maknite. Temperatura u sobi mora biti ugodna, niti previsoka niti preniska, najbolje da se ravnate po sebi. U prostoriji gdje boravi beba ne smije se pušiti, jer tako narušavate zdravlje svog djeteta.

Vašem djetetu je potrebna adekvatna skrb i njega, a vi ste ti koji mu je morate pružiti. Nemojte paničariti, već uživajte u čarima majčinstva.

Autor: M.Š., Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock