Božićni sajam u Brtonigli

Priprema za zimu u Istri, Foto: Ante Perkovic/Wikimedia

Svi od najmanjih do najstarijih sa velikim iščekivanjem svake godine dočekujemo tih deset dana u dvanaestom mjesecu kada svako mjesto oživi nekom posebnom čarolijom. Takav je slučaj i u Brtonigli.

Brtonigla je općina u Istarskoj županiji udaljena od Buja svega 5 kilometara, a nalazi se između Buja i Novigrada. U sastavu općine nalazi se 5 naselja, a to su: Brtonigla, Fiorini, Karigador, Nova Vas i Radini.

Više smo puta spomenuli kako je Istra središte mnogih zbivanja gdje naravno podrazumijevamo brojne manifestacije, koje se uglavnom odnose na oživljavanje nekadašnjih običaja i načina vjerovanja. Možemo reći kako se te manifestacije uglavnom odnose na približavanje nekadašnjih običaja svakog mjesta svima onima koji žele saznati malo više.

Brtonigla se odlučila na pravi sajam koji se u potpunosti prilagodio najsvečanijim danima u dvanaestom mjesecu, a pritom mislimo na Božić. Radi se o izlagačko – sajmskom događaju gdje se u ponudi mogu naći brojni tradicionalni proizvodi, zanimljive rukotvorine, atraktivni unikatni proizvodi, božićni aranžmani.

Radi se o pravom blagdanskom događaju gdje se nastoji objasniti Božić kakav je bio nekada, odnosno kako se nekada slavio ovaj najvažniji dan. Vjerujemo kako ovaj događaj svake godine najviše razveseli najmlađe.

Za najmlađe se organizira poseban dječji kutak uz zabavu s Djedom Mrazom, a pored toga u ponudi se nalazi i pravi glazbeni program. Pored toga uživat će svi pravi gurmani, a pritom mislimo na domaće specijalitete i vrhunska vina renomiranih vinara Brtonigle.

U te dane cijelo mjesto postane jedna velika bajka kada se nastoji zadovoljiti skoro svakoga, dakle možemo primjetiti kako se svake godine trude ponudit sadržaj koji će razveseliti djecu i one malo starije.

Vjerujemo da je bit cjelokupnog programa zapravo pokušat se prisjetit kako je bilo nekada i ponudit turistima još jednu turističku animaciju koju će moći ponijeti kući. Želimo istaknuti kako ovakvih događaja treba puno, ponajviše zbog toga, što smatramo da je bitno održavati nešto što je dio naše kulture i onog što smo danas.

Autor: S.Š.  Foto: Ante Perkovic/Wikimedia