Bora Bora, raj na zemlji

bora-bora1

Bora Bora smatraju se još jednim mjestom na Zemlji koje možemo slobodno nazvati rajem, oazom mira gdje se možemo potpuno opustiti i prepustiti prirodnim ljepotama koje nas okružuju.

Bora Bora podrazumijeva skup Društvenih otoka u Francuskoj Polineziji koja se nalazi 260 km od glavnog grada Papeetea. Okružena  je lagunom i koraljnim grebenom, a u sredini otoka nalaze se ostaci nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha Pahie i Otemanua čija visina dosiže 727 metara.

Pogledamo li malo u povijest možemo saznat kako otok prvi put naseljavaju Polinežani u 4. stoljeću, a nakon otkrivanja 1777. godine James Cook bio je prvi koji je organizirao putovanje Europljana. U 1842. Bora prelazi pod nadzor Francuza, odnosno postaje francuskim protektoratom. Tijekom Drugog svjetskog rata, nakon napada na Pearl Harbor, Bora Borapostaje južnoamerička vojna baza koja je zatvorena 2. lipnja 1946., ali je velik broj vojnika ostao živjeti sa svojim obiteljima.

Kako se nekada tamo nalazila vojna baza, tako je i za potrebe vojske izgrađena zrakoplovna pista, poznata i kao prva u Francuskoj Polineziji, što se danas naravno smatra međunarodnom zračnom lukom i bitnim strateškim mjestom, budući da predstavlja poveznicu turističke destinacije sa ostatkom svijeta. Pored ove zračne luke, postoji još jedna u Papeeteu na Tahitiju, izgrađena 1962. Bitno je napomenuti kako aerodrom na Bori Bori ne može primiti velike zrakoplove.

Što se tiče stranih jezika bilo bi dobro znati da unatoč tome što je glavni jezik zapravo francuski, engleski se puno više koristi i tako već neko vrijeme, pogotovo među mlađom populacijom. Odlučite li se na dolazak trebate znati da je javni prijevoz slabo organiziran te da autobusi otprilike voze svakih sat vremena, a kao javno prijevozno sredstvo preporuča se biciklo te električni automobil koji se može iznajmiti u Vitapeu.

Ako niste znali, Bora Bora je osobito popularna zbog ronjenja u koraljnom grebenu, a kako na tom području ima mnogo morskih pasa, mnogi instruktori organiziraju hranjenja ovih nemani, što neki smatraju osobitim doživljajem.

Autor: S.Š., Foto: wilar/Shutterstock